Alarmantno
32

U Slavonskom Brodu izmjerene enormne količine ozona

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
U proteklih nekoliko dana u Slavonskom Brodu izmjerene su enormne koncentracije ozona. Kako tvrde ekološka udruženja, ovakve vrijednosti još nisu izmjerene u Slavonskom Brodu, a to potvrđuju i podaci sa stranica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Satne koncentracije iznad praga upozorenja izmjerene su čak tri puta, a išle su sve do 254,6 µg/m3, što je ujedno i rekordna razina ozona u zraku zabilježena u tom gradu. Petnaestak puta razina je išla iznad 80 µg/m3, piše Index.hr.

Osim toga, u protekla dva dana zabilježen je i najveći osmosatni prosjek prizemnog ozona u Slavonskom Brodu, koji je bio iznad granične vrijednosti od 120 µg/m3, i to oko alarmantnih 200 µg/m3​. Prvog dana razina je bila 198, a drugi dan 200,8 µg/m3.

Ti podaci objavljeni su i na stranici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na kojoj su zabilježena mjerenja kvalitete zraka po mjernim stanicama u Hrvatskoj. Na njihovim stranicama vidi se i kako je 30. jula odrađeno redovno umjeravanje te kako je instaliran uređaj za mjerenje koncentracije ozona, a mjerenja su nastavljena. Podaci unatrag 5 dana od 30. jula nisu dostupni.

Na njihovoj stranici navedeno je i da je srednja vrijednost ozona u zraku 100,7559 µg/m3. te da je maksimalna zabilježena 254,6 µg/m3, koja je izmjerena 31. jula.

Kaa se govori o uzrocima ovolikih razina ozona, mogući uzrok je zagađenje nastalo izgaranjem fosilnih goriva, a inače se u prirodi ozon uglavnom stvara u udarima munja.