{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Skoplju strahuju od novih protesta Albanaca

6.3.2013. u 11:10
0
23
U Skoplju strahuju od novih protesta Albanaca
0
U Skoplju strahuju od novih protesta Albanaca
Foto: Arhiv/AFP
Na društvenoj mreži Facebook se pojavio poziv za nove proteste Albanaca u Skoplju u petak u podne, nakon džuma-namaza u Jahja-pašinoj džamiji.
Prema najavama sa ove društvene mreže, pozvani su svi Albanci da u petak nakon džume dođu pred zgradu Vlade i protestuju. Protest se ponovo organizuje, kako je objašnjeno, zbog to ga što su prebijeni mladi Albanci tokom protesta Makedonaca, održanog u prošli petak, prenosi Tanjug. Protest još nije prijavljen MUP-u, ali policija pomno prati sve informacije i najave u vezi sa novim protestima.

U Skoplju su prvo protestovali Makedonci u prošli petak, nezadovoljni imenovanjem bivšeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije Talata Džaferija za ministra odbrane, kada je došlo do sukoba mladića makedonske i albanske nacionalnosti. Tada je povrijeđeno najmanje sedam građana i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju.

Albanci su već narednog dana na to odgovorili demonstracijama, što je završeno nasiljem ispred zgrade Vlade, kada je povrijeđeno 13 policajaca i isto toliko građana. Osam osoba je privedeno, a zapaljen je autobus gradskog saobraćajnog preduzeća i havarisano više policijskih i privatnih vozila.

Stranka Dostoinstvo, koja je organizovala proteste protiv imenovanja Džaferija počela je i sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje o Džaferijevoj smjeni. Potrebno je sakupiti 100 potpisa da bi inicijativa bila podnesena Parlamentu, a ako predsjednik da "zeleno svjetlo", treba sakupiti 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Skoplje je tako sada u strahu od novih demonstracija zbog tenzija između Albanaca i Makedonaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: