{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Skoplju otvoren Slavoluk Makedonija visok 21 metar

F
7.1.2012. u 09:25
0
12
U Skoplju otvoren Slavoluk Makedonija visok 21 metar
0
U Skoplju otvoren Slavoluk Makedonija visok 21 metar
U petak je u makedonskoj prijestolnici Skopju svečano otvoren Slavoluk Makedonija na kojem je predstavljena historija i kultura Makedonije od antičkog doba do stjecanja nezavisnosti.
Slavoluk Makedonija sličan pariškom Slavoluku pobjede nalazi se na trgu Pela, visok je 21 metar a na njemu su reljefi s motivima iz makedonske hostorije i kulture, izvijestila je makedonska novinska agencija Makfax.

Na reljefu na strani okrenutoj makedonskom parlamentu, Sobranju, prikazane su makedonske falange, bizantski car Justinijan, car Samuilo, Kraljević Marko, Karpoš, Ilindenski ustanak, antifašistička borba, egzodus Makedonaca iz grčkog dijela Makedonije 1948. i proglašenje nezavisnosti 1991. godine, rekla je autorica Valentina Stevanovska. Na drugim stranama slavoluka predstavljeni su folklorni motivi te makedonska kultura od neolita do danas, navode agencije

Do vrha slavoluka, gdje će se nalaziti vidikovac, vode dva lifta i dva stepeništa a unutar slavoluka bit će smještena galerija. Slavoluk je koštao 4,4 miliona eura i dio je šireg projekta izgradnje sličnih objekata u Skopju do 2014. godine, u ukupnoj vrijednosti od 200 miliona eura.

Projekt je u javnosti i od strane socijaldemokratske opozicije kritiziran kao nepotrebno trošenje sredstava te je premijer Nikola Gruevski prigodom otvaranja posebno zahvalio protivnicima projekta rekavši da "bez njihovog protivljenja na neviđeno", "najčešće neosnovanih kritika", "protesta, demonstracija i pljuvanja ovaj projekt danas, ali i u budućnosti, ne bi bio to što jest".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: