{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U septembru serija suđenja za ratne zločine

F
29.8.2009. u 10:50
0
0
U septembru serija suđenja za ratne zločine
0
U septembru serija suđenja za ratne zločine
U Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu poslije "ljetne pauze" u septembru počinje suđenje sedamnaestorici pripadnika tzv "gnjilanske grupe" OVK zbog zločina na Kosovu, a bit će nastavljeno i nekoliko procesa optuženima za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Snežana Garotić-Nikolić, 23. septembra na optuženičku klupu će sjesti četrnaestorica pripadnika "Gnjilanske grupe" (trojica su u bjekstvu) koji se terete da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva na teritoriji općine Gnjilane od juna do septembra 1999. godine. Tada je na svirep način ubijeno najmanje 52 Srba, Roma i Albanaca, a više žena silovano.

Od 1. do 4. septembra ove godine saslušavanjem svjedoka, bit će nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću koji se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a Bosne i Hercegovine i kao visoki starješina u Službi državne sigurnosti angažiran na poslovima komandnog kadra u operativnom štabu Službe javne sigurnosti Tuzla izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizirane brigade JNA. U tom napadu poginulo je, prema optužnici, više od 90, a ranjena su 33 vojnika, javio je Tanjug.

Saslušavanjem svjedoka, 7. i 8. septembra ove godine bit će nastavljeno suđenje Branku Popoviću i Branku Grujiću za zločine počinjene nad civilnim bošnjačkim stanovništvom u Zvorniku 1992. godine.

U Vijeću za ratne zločine 9. i 10. septembra bit će nastavljeno suđenje i Panetu Bulatu i Radetu Vraneševiću zbog ubistva šestoro hrvatskih civila u selu Banski Kovačevac, u Hrvatskoj, marta 1992. godine.

Krajem septembra bit će nastavljeno suđenje četrnaestorici koji se terete za ubistvo 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj, oktobra 1991. godine. Za ovaj zločin u Lovasu terete se četvorica nekadašnjih pripadnika lokalne vlasti i četvorica pripadnika JNA, dok su šestorica bili pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Pred sudskim vijećem 18. septembra zakazan je nastavak suđenja Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, koje Tužilaštvo za ratne zločine tereti da su, kao saizvršioci, učestvovali u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, u Petrovom Selu 1999. godine.

Popović i Stojanović, bivši pripadnici Posebnih jedinica policije, optuženi su za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su američke državljane, braću Bitićija "lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim licima MUP-a Srbije i Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) da ih liše života".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: