Regija
0

U septembru kamen temeljac za džamiju u Ljubljani

Anadolija
Kamen temeljac za izgradnju džamije u Ljubljani, kako je planirano, bit će postavljen 14. septembra ove godine, dok bi projekt izgradnje ljubljanske džamije trebao biti okončan 2016. godine, potvrdio je za agenciju Anadolija ljubljanski muftija dr. Nedžad ef. Grabus.

U međuvremenu, Islamska zajednica u Republici Sloveniji vratila je dug UniCredit banci Slovenije. Na taj način su se stekli uvjeti da se skine hipoteka sa zemljišta za Islamski kulturni centar (IKC) u Ljubljani.

"Sada je definitivno završeno pitanje vlasništva zemljišta. Na ovaj način je Islamska zajednica postala vlasnik zemljišta koje je sada čisto, bez bilo kakvih opterećenja. Trenutno radimo izradu projektne dokumentacije i paralelno s tim radimo na promjeni detaljnog urbanističkog plana koji je nekako prilagođen ovome projektu, a koji je IZ u suradnji sa Gradom Ljubljana izabrala kao idejno rješenje. Sada se radi detaljni projekt. Mi mislimo da ćemo krajem maja ili početkom juna predati svu potrebnu dokumentaciju za dobivanje građevinske dozvole", kazao je muftija Grabus za agenciju Anadolija.

Nakon postavljanja kamena temeljca započet će realizacija projekta izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.

"Naš je plan da, ako počnemo graditi u septembru 2013. godine, izgradnja traje tri godine. Mogli bi očekivati da bi 2016. godine mogli imati završenu džamiju u Ljubljani. Taj decenijski san Bošnjaka u Sloveniji sada se pretvara u javu", izjavio je muftija Grabus.

Emir Države Katar šejh Hamed bin Halifa Al Thani je Islamskoj zajednici 2008. godine pomogao da na javnom natječaju kupi zemljište od Grada Ljubljana. U Sarajevu je tim povodom, također, organizirana i donatorska večera na kojoj je prikupljen dio sredstava.

Početkom 2013. godine Islamska zajednica bila je dužna 1.300.000 eura za zemljište, ali je taj problem sada riješen.