Regija
0

U sali Skupštine Kosova fizički sukob, ponovo bačen suzavac

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na samom početku sjednice Skupštine Kosova jutros je došlo do kratkog fizičkog sukoba poslanika opozicionog “Samoopredjeljenja”, Albina Kurtija i skupštinskog obezbjeđenja, koji je pokušao da sprejem isprska članove vladinog kabineta.

Predsjednik Skupštine je kazao da opozicija sama sebe isključuje iz rada Skupštine, te je dao pauzu. Potom su poslanici opozicije bacili suzavac i poslanici su bili prinuđeni da napuste salu.

U toku je sastanak Predsjedništva Skupštine.

Na dnevnom redu vanredne sjednice Skupštine samo je jedna tačka dnevnog reda, razmatranje nacrta zakona o budžetu za 2016. godinu. Sjednica se održava na zahtjev premijera Ise Mustafe.

Istovremeno, specijalne jedinice kosovske policije su izašle ispred zgrade Skupštine gdje su počele da se okupljaju pristalice opozicije. Nešto ranije policija je zgradu Vlade i Skupštine zaštitila metalnim barikadama zbog priprema za ceremoniju dočeka jordanskog kralja Abdullaha II, koji dolazi u posjetu Kosovu na poziv predsjednice Atifete Jahjage.

Podsjetimo, predsjednik Skupštine Kadri Veseli je jučer saopštio da su 82 poslanika potpisala zahtjev Predsjedništvu i nadležnim bezbjedonosnim institucijama da se stvore normalni uslovi za rad u plenarnoj sali Skupštine. Posljednja sjednica je nakon što je opozicija upotrijebila suzavac održana u improvizovanoj sali na petom spratu na kojoj nije učestvovala opozicija.

Također, predsjednik Veseli je predložio održavanje posebne sjednice na kojoj bi se iznijela zabrinutost opozicionih stranaka u pogledu razgraničenja granice sa Crnom Gorom. Međutim, potpredsjednica Skupštine Aida Derguti iz Pokreta “Samoopredjeljenje” u ime opozicije izjasnila se protiv takve sjednice.

Opozicija već dva mjeseca nasilno blokira rad Skupštine, tražeći da se povuku Sporazumi o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Kako bi blokirala Skupštinu opozicija je u više navrata koristila suzavac i jaja, a blokadu je prekinula samo dva puta kada su se održavale svečane sjednice u čast predsjednika Austrije i evropskog komesara.