Regija
0

U Puli otvorena izložba o Sarajevu

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo Miro Lazović prisustvovali su danas svečanosti obilježavanja 5. maja – Dana oslobođenja i Dana grada Pule.

Čelnici Sarajeva u Pulu su otputovali na poziv gradonačelnika Pule Borisa Miletića.

Inače, Pula je najmlađi pobratimski grad bh. prijestolnice.

U okviru obilježavanja Dana grada Pule, danas je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj se prigodnim govorom obratio i Komšić.

On je građanima i čelnicima Grada Pule uime Grada i građana Sarajeva čestitao ovaj značajan datum u historiji najvećeg grada Istarske županije.

"Pula i Sarajevo su gradovi pobratimi, koji njeguju bogatu kulturnu i historijsku baštinu", istakao je Komšić.

Komšić je danas, zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Pule Verom Radolović, u galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu otvorio fotoizložbu pulskog fotografa Duška Marušića - Čičija pod nazivom "Sarajevo".

Izrazivši zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u sklopu obilježavanja Dana prijateljskog grada Pule, Komšić je kazao da je impresioniran radovima i odabirom fotografija koje zorno prikazuju današnji život Sarajeva.

"Svaka slika na ovoj izožbi ima svoju priču, a svako ko je bio u Sarajevu prepoznat će neki svoj omiljeni dio u Čičijevim fotografijama, koji je uspio snimiti zanimljive motive važne za historiju, kulturu i tradiciju Sarajeva", rekao je Komšić.

Pulska dogradonačelnica Vera Radolović je istaknula da Pula i Sarajevo dijele dio zajedničke historije te da su prepoznati po multikulturalnosti i multietičnosti, saopćeno je iz Grada Sarajeva.