{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U proteklih pet godina na području Hrvatske identificirano 75 novih droga

F
25.5.2015. u 12:42
0
7
U proteklih pet godina na području Hrvatske identificirano 75 novih droga
0
U proteklih pet godina na području Hrvatske identificirano 75 novih droga
Foto: Arhiv/Klix.ba
U proteklih pet godina na području Hrvatske identificirano je 75 novih droga, a rezultati Eurobarometar istraživanja iz 2014. pokazuju kako životna prevalencija konzumiranja novih droga u dobi od 15-24 godine u Hrvatskoj iznosi sedam posto, rečeno je u ponedjeljak na regionalnoj edukaciji iz područja suzbijanja zloupotrebe droga.
Tokom 2013. u Evropi su otkrivene 82 nove droge koje oponašaju učinke "klasičnih" droga, a u 2014. detektiran je 101 novi spoj, te se trenutno kroz Evropski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) prati više od 450 novih psihoaktivnih tvari koje su detektirane u zadnjih nekoliko godina.

"Rezultati Eurobarometar istraživanja iz 2014. koje je provedeno u članicama EU-a o broju slučajeva upotrebe novih psihoaktivnih tvari, pokazuju kako životna prevalencija konzumiranja novih droga u dobi od 15-24 godine iznosi osam posto, a u Hrvatskoj sedam posto", istaknula je voditeljica Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje Lidija Vugrinec.

Ove godine na području Hrvatske identificirano je 13 novih droga.

Vugrinec je naglasila da se u smart shopovima koji posljednjih godina ubrzano niču u svijetu i u Hrvatskoj, stalno javljaju neke nove mirisne tvari i osvježivači zraka koji sadrže umjetne kanabinoide, slične onima u marihuani, koji su nerijetko, upozorila je, opasniji. Iako stručnjaci takve tvari sustavno analiziraju i stavljaju na popis droga, proizvođači se, dodala je, vrlo brzo snalaze i na tržište plasiraju nove supstance koje se od poznatih ponekad razlikuju tek u nekoj maloj promjeni u molekularnoj strukturi.

Kako bi se upoznali s izazovima koji donose "nove droge", njihovom dostupnošću u Hrvatskoj te ulogom sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u Hrvatskoj, kao i sa zakonodavstvom vezanim za kriminalitet i zlouporabu droga, organizirana je regionalna edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droge.

Direktor Ureda za suzbijanje zloupotrebe droga Željko Petković naglasio je da je jedan od strateških ciljeva Nacionalne strategije suzbijanja zloupotrebe droga 2012.-2017. i Akcijskog plana suzbijanja zloupotrebe droga 2015.-2017., jačanje nacionalnog Sistema ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, ali i integriranog pristupa u provedbi kaznene i prekršajne politike na području suzbijanja zloupotrebe droga. Naveo je i da se na problem
droge u Hrvatskoj godišnje troši 700 miliona kuna. Izrazio je nadu da će edukacija doprinijeti razmjeni iskustva i znanja te resornoj suradnji različitih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: