Regija
0

U Prištini kamenovani automobili delegacije Vlade Srbije

FENA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Vlada Srbije saopćila je u srijedu da su dva automobila u kojima su bili članovi njene delegacije kamenovani u centru Prištine, nedaleko od sjedišta EULEX-a.

U saopćenju se navodi da je premijer Srbije Mirko Cvetković tim povodom uputio oštar protest visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, šefu UNMIK-a Faridu Zarifu i šefu EULEX-a Xavieru de Marnhacu, prenosi Beta.

Prema navodima iz saopćenja Vlade Srbije, jedan član delegacije je lakše povrijeđen u napadu, koji se dogodio u srijedu nešto poslije 16 sati, kada je grupa huligana kamenovala dva automobila vladine delegacije, koja je u pokrajini boravila sa zadatkom da implementira dogovore postignute u tehničkom dijalogu s vlastima u Prištini.

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković zatražio je od šefova međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa svojim mandatom, provedu hitnu istragu i napadače privedu pravdi.

"Radi se o još jednom pokušaju ekstremista da zatraše srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini, da spriječe dijalog i implementaciju dogovora i mirno rješavanje problema", istakao je premijer Cvetković.