Skupština Srbije
0

U pripremi deklaracija o osudi zločina nad Srbima

SRNA
Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović
Predsjednica parlamenta Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da očekuje da će konačna verzija teksta deklaracije o osudi zločina nad Srbima biti usaglašena na sljedećim konsultacijama skupštinskog kolegijuma.

"Bilo je dosta konstruktivnih ideja. Iz kontakata sa parlamentarcima prethodnih dana ja sam samo stavila na papir osnove draft-verzije deklaracije, to je daleko od prijedloga. Danas je dodato dovoljno elemenata da već možemo imati nacrt za sljedeći susret i mislim da će te konsultacije dati definitivnu verziju dokumenta", rekla je ona novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

Dodala je kako je na kolegijumu bilo riječi o tome da li je potrebno nabrajati zločine u BiH, Hrvatskoj i Kosovu i Metohiji, ili je dovoljno reći - svi zločini na teritoriji bivše Jugoslavije, te da je njen prijedlog bio da se u tekstu napiše da se osuđuju svi zločini.

"Bilo bi teško nabrajati zločine, jer se onda dolazi u poziciju da se možda pravi razlika među žrtvama", navela je Đukić-Dejanović, koja je napisala početnu verziju teksta.

Ona je navela da će sljedeća sjednica skupštinskog Kolegijuma biti održana poslije uskršnjih praznika i da će na njoj biti dogovoreno i kada će se taj dokument naći pred poslanicima.

Tekst prijedloga deklaracije naći će se, kako je ranije najavljeno, na dnevnom redu parlamenta odmah nakon uskršnjih praznika, a Đukić-Dejanović očekuje da će biti usvojena u toku proljetnog zasjedanja.

U predloženom tekstu, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločine učinjene na štetu svojih državljana i svih pripadnika srpskog naroda tokom sukoba u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji, kao i za vrijeme NATO bombardovanja.
Prema ovom tekstu, Skupština Srbije pružila bi punu podršku svim državnim organima da istražuju zločine protiv srpskog naroda, prikupljaju dokaze, preduzimaju gonjenje, ostvaruju saradnju sa međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih i upoznaju svjetsku javnost, na prikladan način, sa zločinima koje srpski narod trpio tokom 20. vijeka.

Sjednici nisu prisustvovali predstavnici DSS-a, dok je lider Nove Srbije Velimir Ilić, nezadovoljan preloženim tekstom, izašao sa sjednice.