{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U pripremi deklaracija o osudi zločina nad Srbima

S
1.4.2010. u 18:25
0
7
U pripremi deklaracija o osudi zločina nad Srbima
0
U pripremi deklaracija o osudi zločina nad Srbima
Slavica Đukić Dejanović
Predsjednica parlamenta Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da očekuje da će konačna verzija teksta deklaracije o osudi zločina nad Srbima biti usaglašena na sljedećim konsultacijama skupštinskog kolegijuma.
"Bilo je dosta konstruktivnih ideja. Iz kontakata sa parlamentarcima prethodnih dana ja sam samo stavila na papir osnove draft-verzije deklaracije, to je daleko od prijedloga. Danas je dodato dovoljno elemenata da već možemo imati nacrt za sljedeći susret i mislim da će te konsultacije dati definitivnu verziju dokumenta", rekla je ona novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

Dodala je kako je na kolegijumu bilo riječi o tome da li je potrebno nabrajati zločine u BiH, Hrvatskoj i Kosovu i Metohiji, ili je dovoljno reći - svi zločini na teritoriji bivše Jugoslavije, te da je njen prijedlog bio da se u tekstu napiše da se osuđuju svi zločini.

"Bilo bi teško nabrajati zločine, jer se onda dolazi u poziciju da se možda pravi razlika među žrtvama", navela je Đukić-Dejanović, koja je napisala početnu verziju teksta.

Ona je navela da će sljedeća sjednica skupštinskog Kolegijuma biti održana poslije uskršnjih praznika i da će na njoj biti dogovoreno i kada će se taj dokument naći pred poslanicima.

Tekst prijedloga deklaracije naći će se, kako je ranije najavljeno, na dnevnom redu parlamenta odmah nakon uskršnjih praznika, a Đukić-Dejanović očekuje da će biti usvojena u toku proljetnog zasjedanja.

U predloženom tekstu, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločine učinjene na štetu svojih državljana i svih pripadnika srpskog naroda tokom sukoba u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji, kao i za vrijeme NATO bombardovanja.

Prema ovom tekstu, Skupština Srbije pružila bi punu podršku svim državnim organima da istražuju zločine protiv srpskog naroda, prikupljaju dokaze, preduzimaju gonjenje, ostvaruju saradnju sa međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih i upoznaju svjetsku javnost, na prikladan način, sa zločinima koje srpski narod trpio tokom 20. vijeka.

Sjednici nisu prisustvovali predstavnici DSS-a, dok je lider Nove Srbije Velimir Ilić, nezadovoljan preloženim tekstom, izašao sa sjednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: