Regija
33

U porastu vodostaj rijeka u Hrvatskoj: Za 24 sata Kupa narasla 3,5 metara, prijete poplave

Klix.ba
Velike količine kiše na Kvarneru i u Gorskom kotaru u Hrvatskoj tokom subote i noći na nedjelju su povećale vodostaj rijeka, pa su u toku redovne mjere za odbranu od poplava na rijekama Kupi i Rječini.

Kupa se izlila iz korita na cestu Brod na Kupi-Kuželj. Vatrogasci tokom proteklog dana i noći nisu imali značajnijih intervencija zbog poplavnih i bujičnih voda na području Rijeke, a prema podacima Hrvatskih voda na mjernoj stanici Selo Kupa uz granicu sa Slovenijom je u 10 sati izmjeren vodostaj od 420 cm, pa je na snazi vanredno stanje koje se inače proglašava nakon vodostaja od 4 metra.

Kupa još uvijek raste, a maksimalni vodostaj očekuje se sutra - blizu 700 centimetara, a snazi će biti pripravne mjere odbrana od poplava. Raste i Korana u Karlovcu, ali i Dobra, pa je to područje najkritičnije, prenosi Index.hr.

Kako je kiša u subotu padala tokom cijelog dana, najveća količina padavina je izmjerena na mjernoj postaji Crni Lug – Risnjak - 146 litara po metru kvadratnom. U Delnicama je palo 125 litara, a u Rijeci 74, saopćio je Državni hidrometeoroški zavod.

Kiša je padala i danas, iako u manjim količinama. Obilna kiša je dovela i do porasta vodostaja rijeka na zapadu zemlje. U Istri je vodostaj Raše kod Potpićna porastao za više od tri metra, pa je jutros nakon 6 sati dostigao 447 cm, ali je od tada u postupnom opadanju.