{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponoć počinju djelovati nove snage sigurnosti

F
FENA
20.1.2009. u 17:29
0
1
U ponoć počinju djelovati nove snage sigurnosti
0
U ponoć počinju djelovati nove snage sigurnosti
Nove Kosovske snage sigurnosti, koje će početi djelovati u ponoć na srijedu i naslijediti dosadašnji Kosovski zaštitni korpus, bit će multietničke i radit će na temelju standarda NATO-a, izjavio je u utorak u Prištini predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci.
Thaci je izrazio uvjerenost da će svi na Kosovu prihvatiti Kosovske snage sigurnosti (KSS) kao što su prihvatili i kosovsku policiju.

Najavio je i da će se uskoro osnovati i kosovska obavještajna služba i vijeće nacionalne sigurnosti.

Prvi krug novačenja u KSS trajat će do 14. veljače, priopćeno je u utorak. Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) sudjelovat će u odabiru i osposobljavanju kandidata za KSS, koji će imati 2.500 stalnih i 800 pričuvnih pripadnika.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, ujedno i vrhovni zapovjednik KSS-a, visoko je ocijenio devetogodišnje djelovanje Kosovskoga zaštitnog korpusa.

Oko tisuću pripadnika dosadašnjeg zaštitnog korpusa naći će svoje mjesto i u KSS-u. Zapovjednik novih snaga bit će Sulejman Selimi, koji je zapovijedao i zaštitnim korpusom.

Pripadnici KSS-a raspolagat će samo lakim naoružanjem i u početku će obavljati zadaće vezane uz krizna stanja i civilnu zaštitu. NATO je naglasio da KSS neće biti vojska, niti se očekuje da preuzme vojne zadaće, ali da bi zadaće policijske naravi mogle biti uključene u njegovo djelovanje.

Mirovne snage NATO-a će zajamčiti da će KSS biti "demokratski nadziran i multietnički" te da ispunjava pravne i druge standarde.

Stvaranje novih multietničkih snaga sigurnosti predviđeno je planom međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija na temelju kojega je Kosovo prošle godine proglasilo svoju neovisnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: