{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponoć počinju djelovati nove snage sigurnosti

F
20.1.2009. u 17:29
0
1
U ponoć počinju djelovati nove snage sigurnosti
0
U ponoć počinju djelovati nove snage sigurnosti
Nove Kosovske snage sigurnosti, koje će početi djelovati u ponoć na srijedu i naslijediti dosadašnji Kosovski zaštitni korpus, bit će multietničke i radit će na temelju standarda NATO-a, izjavio je u utorak u Prištini predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci.
Thaci je izrazio uvjerenost da će svi na Kosovu prihvatiti Kosovske snage sigurnosti (KSS) kao što su prihvatili i kosovsku policiju.

Najavio je i da će se uskoro osnovati i kosovska obavještajna služba i vijeće nacionalne sigurnosti.

Prvi krug novačenja u KSS trajat će do 14. veljače, priopćeno je u utorak. Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) sudjelovat će u odabiru i osposobljavanju kandidata za KSS, koji će imati 2.500 stalnih i 800 pričuvnih pripadnika.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, ujedno i vrhovni zapovjednik KSS-a, visoko je ocijenio devetogodišnje djelovanje Kosovskoga zaštitnog korpusa.

Oko tisuću pripadnika dosadašnjeg zaštitnog korpusa naći će svoje mjesto i u KSS-u. Zapovjednik novih snaga bit će Sulejman Selimi, koji je zapovijedao i zaštitnim korpusom.

Pripadnici KSS-a raspolagat će samo lakim naoružanjem i u početku će obavljati zadaće vezane uz krizna stanja i civilnu zaštitu. NATO je naglasio da KSS neće biti vojska, niti se očekuje da preuzme vojne zadaće, ali da bi zadaće policijske naravi mogle biti uključene u njegovo djelovanje.

Mirovne snage NATO-a će zajamčiti da će KSS biti "demokratski nadziran i multietnički" te da ispunjava pravne i druge standarde.

Stvaranje novih multietničkih snaga sigurnosti predviđeno je planom međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija na temelju kojega je Kosovo prošle godine proglasilo svoju neovisnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: