Specijalni sud u Beogradu
0

U ponedjeljak ponovljeno suđenje Simoviću i Kaliniću

FENA
Ponovljeno suđenje Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih djela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana" počinje u ponedjeljak u Specijalnom sudu u Beogradu pripremnim ročištem.

To će biti prvo javno Kalinićevo pojavljivanje poslije pokušaja bijega iz pritvorske jedinice Specijalnog suda 7. februara, koje je pokušao zajedno sa Željkom Milovanovićem, optuženim za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, javlja Tanjug.

Kalinić i Simović su kao pripadnici klana ubijenog vođe "zemunaca" Dušana Spasojevića, u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora.

Poslije sedam i po godina bijega, uhapšeni su u junu 2010., a sud im je na njihov zahtjev dozvolio obnovu procesa.

Pravosnažna presuda kojom su osuđeni na maksimalnu zakonsku kaznu ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude, a postupak se ponavlja samo u odnosu na njih dvojicu.

Prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku, na pripremnom ročištu, koje se održava bez prisustva javnosti, utvrđuju se dokazi koji će se izvoditi, a potom se zakazuje glavni pretres.

U toku pretresa u sudu će se izvoditi samo dokazi koji se pokažu kao sporni između tužilaštva i odbrane na pripremnom ročištu.

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju uzrak firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Kalinić je, prema pravosnažnoj presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Rade Cvetića i Ivice Nikolića.

Uloga Simovića u tim ubistvima bila je da sa još nekoliko pripadnika klana prati žrtve i o njihovom kretanju obavještava Kalinića.

U slučaju ubistva Branislava Lainovića Dugog njihove uloge su bile zamijenjene.

Simoviću i Kaliniću nedavno je Apelacioni sud potvrdio presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Simović se, u noći između 9. i 10. juna 2010. godine, predao graničnoj policiji Srbije na prijelazu s Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina (od ubistva premijera 12. marta 2003.).

Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. augusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen prema Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.

Odlukom Vrhovnog suda Srbije od 16. decembra 2009., 26 pripadnika "zemunskog klana" pravosnažno je osuđeno na 443 godine zatvora zbog zločinačkog udruživanja, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kom su, zajedno s Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva. To suđenje se nastavlja 6. marta.