{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak nastavak suđenja Iliji Jurišiću

F
30.1.2009. u 12:54
0
0
U ponedjeljak nastavak suđenja Iliji Jurišiću
0
U ponedjeljak nastavak suđenja Iliji Jurišiću
U ponedjeljak 2. februara pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu nastavlja se suđenje Iliji Jurišiću, koji je optužen za izdavanje naredbe za napad na kolonu JNA u povlačenju 15. maja 1992. i upotrebu nedozvoljenih sredstava ratovanja.
Ukoliko se odazovu pozivu, pred sudskim vijećem, kojem predsjedava Vinka Beraha-Nikičević, trebali bi da svjedoče pukovnik Milan Stublinčević te predstavnici oštećenih Radivoje Pavlović i Zoran Petrović.

Spisak pozvanih svjedoka upućuje na to da najinteresantnije može biti svjedočenje pukovnika Stublinčevića, koji je u vrijeme incidenta obavljao dužnost načelnika štaba 17. korpusa JNA i koji se već jednom zbog zdravstvenih razloga nije odazvao sudskom pozivu.

U fazi istrage Stublinčević je izrazo čuđenje zašto jedinice pod komandom Mile Dubajića već nisu napustile Kasarnu "Husinska buna“, jer su postojali planovi evakuacije u čijoj je izradi sam sudjelovao i koje je, po njegovom tvrđenju, verifikovao komandant 2. vojne oblasti generalpukovnik Milutin Kukanjac.

U istrazi je Stublinčević govorio i o paralelizmu u komandovanju i činjenici da u to vrijeme neke naredbe već dolaze od Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji insistiraju da se vojska ne povlači. Pukovnik Stublinčević je svjedočio i o sigurnom prolasku njegove vojne kolone kroz Tuzlu. Istovremeno Stublinčević je u istrazi govorio o problemima koje je imao s parapolitičkim i paravojnim djelovanjem u regionu Ozrena u čije je ime nastupao Milan Nedić.

Po njegovom svjedočenju i on se prvi put tih dana uplašio za svoj život kada se na Ozrenu, kao komandant taktičke grupe, sreo sa četničkim jedinicama i "bijelim orlovima“. Prema informacijama koje je Fondacija dobila od Jurišićevih advokata, sudsko vijeće je prihvatilo zahtjev odbrane da se proces intenzivira, pa su za februar već utvrđena tri termina za raspravu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: