Vatroslav Lisinski
0

U ponedjeljak komemoracija Praljku uz prigodan program

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Komemoracija za Slobodana Praljka bit će održana u ponedjeljak, a Index.hr piše da će se hrvatski generalski zbor prigodnim programom oprostiti od njega u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

"Već nekoliko dana radimo na scenariju kako će to izgledati. Danas je to potvrđeno. Scenarij je iskoordiniran s porodicom i najbližim prijateljima", otkrio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

Na repertoaru je, između ostalog, izvođenje himne koju će otpjevati klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

"Himna Republike Hrvatske može se izvoditi i na službenim proslavama, političkim skupovima i drugim svečanim manifestacijama. Himna Republike Hrvatske ne smije se izvoditi na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske", piše u članku 19. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske.

Da li je komemoracija za osuđenog ratnog zločinca prilika koja vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske Index.hr je pitao političkog analitičara Žarka Puhovskog.

"Praljak je po sadržaju ratni zločinac, ali po formi je najviše vodstvo Hrvatske njega proglasilo junakom i u tom pogledu generalski zbor se može pokriti tako da djeluje u skladu s voljom najvišeg državnog vodstva. Ne branim to, samo kažem kako se stvar može opravdavati. Puno veći problem je što je državno vodstvo prihvatilo Praljka kao junaka", smatra Puhovski.

Na konstataciju da je Plenković naposljetku ipak rekao kako poštuje presudu, Puhovski kaže:

"Da, nakon što je dobio po prstima. Međutim, on to uopće nije rekao u prvoj reakciji, koliko god se gospodin Stier trudio reći da vlada to sve vrijeme govori. Vlada to ne govori sve vrijeme. Vlada je vrlo jasno odbila prihvatiti tu presudu i o tome naprosto nema nikakvog spora. Sada se malo povlači".

Smatra da je sreća u nesreći što je Praljak svojim pismom dao do znanja da ne želi veliki sprovod.

"Inače bi oni za njega organizirali veliki pogreb, a sada to ne mogu. To je sve konsekvencija činjenice da se Praljka tretira kao velikog junaka hrvatske nacije. Napominjem, da je to napravio Mladić to bi se proglasilo kukavičkim činom ratnog zločinca. Praljak je sada prihvaćen kao svetac. Radi se o tome da se čitavo državno vodstvo, uključujući opoziciju, između mrtvog Tuđmana i budućnosti države opredijelilo za mrtvog Tuđmana. To je politička nekrofilija", kaže analitičar.