Slovenija
0

U policijskoj akciji zadržan i ministar, uhapšen parlamentarac

FENA
Slovenska policija provela je u utorak opsežnu istragu nad više osoba koje se sumnjiči za više kaznenih djela, uhapšen je jedan parlamentarni zastupnik a među osobama koje su zadržane na obavijesnom razgovoru bio je i jedan ministar.

Policija je obradila više osoba koje sumnjiči za zloupotrebu položaja, iznudu, prijetnju oružjem, te davanje i primanje mita, a na obavijesnom razgovoru zadržan je slovenski ministar poljoprivrede Milan Pogačnik.

U utorak poslije podne policija je saoštila da su na obavijesnom razgovoru zadržane četiri osobe, među kojima jedan ministar i dva zastupnika u parlamentu, dok je peta osoba koja je također bila na informativnom razgovoru u međuvremenu puštena.

Slovenski mediji navode da je u središtu istrage parlamentarni zastupnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Srečko Prijatelj, koji je u međuvremenu i uhapšen.

Mediji navode da je Prijatelj, čije je telefonske razgovore policija pratila od početka godine u svezi s istragom o gospodarskom kriminalu povezanom uz poslovanje Luke Koper, uhapšen oko 12 sati.

Ravnatelj slovenske kriminalističke policije Aleksander Jevšek izjavio je poslije podne na konferenciji za novinare, ne navodeći ime, da je policija u utorak uhapsila osobu koja je duže vremena prijetila oružjem jednom poduzetniku, a uhapšena je nakon što mu je ucijenjena osoba predala traženih 323.000 eura.

Policija je na obavijesnom razgovoru zadržala i predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmagu Jelinčiča, a izvršena je i pretraga u parlamentu, u prostoriji te stranke, te u Jelinčičevoj kući gdje stranka ima sjedište.

Policija je ispitala i zadržala na obavijesnom razgovoru i ministra poljoprivrede Milana Pogačnika. Kako navode slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, Pogačnik je naknadno obuhvaćen istragom kojom se pratilo Srečka Prijatelja.

On je navodno kao ministar ponudio članovima Jelinčičeve stranke pomoć u stjecanju prava na zemljišta u državnom vlasništvu u blizini Murske Sobote, nakon što su podržali zakon o fondu državnog zemljišta koji je u parlamentu prihvaćen krajem prošle godine, a usvojen tankom većinom.

Akciju policije u više slovenskih gradova, u kojoj je sudjelovalo 60 kriminalista i 20 pripadnika temeljne policije, ravnatelj kriminalističke policije Jevšek objasnio je istraživanjem gospodarskog kriminala u jednoj velikoj kompaniji koja je oštećena za 3,8 milijuna eura.

Neslužbeno, riječ je o luci Koper i poslovanju vezanom s bivšom upravom koju je postavila ranija vlada.

Mediji navode da su pritvoreni i bivši direktor Luke Koper Robert Časar, te gradonačelnik Murske Sobote Anton Štihec.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u utorak poslije podne za medije da ne želi komentirati istragu jer ju vode neovisna tijela koja imaju "ovlasti, ali i odgovornost".

Pahor tvrdi da nije znao za istragu i hapšenja dok ga o tome nije obavijestila ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.