{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Podgorici se danas otvara "Eko zgrada", data na korištenje UN-u

S
10.3.2014. u 08:21
0
0
U Podgorici se danas otvara "Eko zgrada", data na korištenje UN-u
0
U Podgorici se danas otvara "Eko zgrada", data na korištenje UN-u
U Podgorici će danas biti svečano otvorena "Eko zgrada" UN, takozvana "pametna zgrada", prva takve vrste u regionu, koja objedinjuje energetski efikasnu, ekološku tehnologiju, moderan dizajn i prikladno se uklapa u pejzaž između dva mosta na rijeci Morači, saopšteno je iz predstavništva te međunarodne organizacije u Crnoj Gori.
"Eko zgradu" će otvoriti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i zamjenik generalnog sekretara UN Jan Eliasson.

"U jednospratnoj Eko zgradi će pod jednim krovom raditi UN agencije - Program UN za razvoj (UNDP), Dječiji fond UN (UNICEF), Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije /IOM/", navodi se u saopštenju iz predstavništva UN u Podgorici.

U saopštenju se dodaje da su kompleksnost izgradnje i činjenica da je to prva zgrada te vrste u Crnoj Gori i regionu, uzrokovali izvjesna kašnjenja u izgradnji.

Zgradu je projektovao austrijski arhitekta Daniel Figenschou u saradnji sa kompanijom za inženjering iz Velike Britanije.

"Izgradnju je finansirala Vlada Crne Gore, 192. članice UN, koja je za tu namjenu izdvojila oko 3,5 miliona eura", naveli su iz predstavništva UN.

Kamen temeljac su u septembru 2010. godine položili predsjedavajuća Grupe za razvoj UN Helen Clark i crnogorski premijer Milo Đukanović. U ime Vlade, proces izgradnje je koordinirala Direkcija za javne radove Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je koncept "Eko zgrade" u potpunosti u skladu sa zajedničkim opredjeljenjem Vlade Crne Gore i sistema UN, koji čine pet rezidentnih i sedam regionalnih agencija, da usvoje reformsku agendu UN pod nazivom "Djelujući kao jedan", a čiji je cilj koherentan rad različitih agencija UN i njihovo djelovanje kao jedinstvenog sistema u zemlji.

"Kao znak pune posvećenosti partnerstvu sa UN, Vlada je timu UN u zemlji ustupila Eko zgradu na korištenje dok god su agencije UN prisutne u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: