Regija
0

U Podgorici otvorena eko zgrada UN-a

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Jan Elijason danas su zvanično otvorili eko zgradu Ujedinjnenih nacija u Podgorici u kojoj će biti smještene agencije Ujedinjenih nacija – Program UN za razvoj - UNDP, Dječiji fond Ujedinjenih nacija - UNICEF, Visoki komesarijat UN za izbjeglice - UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije - IOM.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je kazao da je zgrada po mnogo čemu jedinstvena, navodeći da je to jedina eko zgrada u Jugoistočnoj Evropi u kojoj su smještene agencije UN-a i da je jedinstvena po poštovanju svih ekoloških i energetskih zahtjeva, ali i po svojoj lokaciji.

“Nalazi se na sjajnoj poziciji obale rijeke Morače, između dva mosta, i kroz svoju poziciju iskazuje potrebu da iskažemo poštovanje radu agencija UN-a i, uopšte, našem partnerstvu sa UN-om”, naveo je Vujanović.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson je kazao da je inicijativa za eko zgradu počiva na dva jaka oslonca.

“Prvi je opredjeljenje Crne Gore da bude ekološka država, koje je pohranjeno i u njenom Ustavu. Eko zgarada UN-a pokazuje posvećenost Crne Gore održivom razvoju. Drugi je posvećenost i obaveznost UN-a da vam pruži podršku u naporima da poboljšate živote i proširite mogućnosti za sve građane Crne Gore”, rekao je Eliasson i dodao da ne sumnja da će objekat osnažiti prijateljske veze i saradnju između Crne Gore i UN-a.

Jednospratna, takozvana "pametna zgrada", objedinjuje energetski efikasnu ekološku tehnologiju i moderan dizajn i prikladno se uklapa u pejzaž između dva mosta na rijeci Morači.  

Zgradu je projektovao austrijski arhitekta Daniel Figenschou u saradnji sa kompanijom za inženjering iz Velike Britanije. Izgradnju je finansirala Vlada Crne Gore, koja je za tu namjenu izdvojila oko 3,5 miliona eura. 

Kamen temeljac su u septembru 2010. godine položili predsjedavajuća Grupe za razvoj Ujedinjenih nacija Helen Clark i premijer Crne Gore Milo Đukanović. U ime Vlade Crne Gore proces izgradnje je koordinirala Direkcija za javne radove.