{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Podgorici otvorena eko zgrada UN-a

A
10.3.2014. u 15:41
0
4
U Podgorici otvorena eko zgrada UN-a
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Jan Elijason danas su zvanično otvorili eko zgradu Ujedinjnenih nacija u Podgorici u kojoj će biti smještene agencije Ujedinjenih nacija – Program UN za razvoj - UNDP, Dječiji fond Ujedinjenih nacija - UNICEF, Visoki komesarijat UN za izbjeglice - UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije - IOM.
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je kazao da je zgrada po mnogo čemu jedinstvena, navodeći da je to jedina eko zgrada u Jugoistočnoj Evropi u kojoj su smještene agencije UN-a i da je jedinstvena po poštovanju svih ekoloških i energetskih zahtjeva, ali i po svojoj lokaciji.

“Nalazi se na sjajnoj poziciji obale rijeke Morače, između dva mosta, i kroz svoju poziciju iskazuje potrebu da iskažemo poštovanje radu agencija UN-a i, uopšte, našem partnerstvu sa UN-om”, naveo je Vujanović.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson je kazao da je inicijativa za eko zgradu počiva na dva jaka oslonca.

“Prvi je opredjeljenje Crne Gore da bude ekološka država, koje je pohranjeno i u njenom Ustavu. Eko zgarada UN-a pokazuje posvećenost Crne Gore održivom razvoju. Drugi je posvećenost i obaveznost UN-a da vam pruži podršku u naporima da poboljšate živote i proširite mogućnosti za sve građane Crne Gore”, rekao je Eliasson i dodao da ne sumnja da će objekat osnažiti prijateljske veze i saradnju između Crne Gore i UN-a.

Jednospratna, takozvana "pametna zgrada", objedinjuje energetski efikasnu ekološku tehnologiju i moderan dizajn i prikladno se uklapa u pejzaž između dva mosta na rijeci Morači.  

Zgradu je projektovao austrijski arhitekta Daniel Figenschou u saradnji sa kompanijom za inženjering iz Velike Britanije. Izgradnju je finansirala Vlada Crne Gore, koja je za tu namjenu izdvojila oko 3,5 miliona eura. 

Kamen temeljac su u septembru 2010. godine položili predsjedavajuća Grupe za razvoj Ujedinjenih nacija Helen Clark i premijer Crne Gore Milo Đukanović. U ime Vlade Crne Gore proces izgradnje je koordinirala Direkcija za javne radove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: