Regija
1

U Obrenovac se polako vraća život

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Obrenovac, grad koji je najviše bio pogođen poplavama, polako se vraća život. U užem gradskom jezgru već je počelo čišćenje lokala i poslovnih objekata.

U obilasku Obrenovca koji je danas organizovao Biro za saradnju s medijima MUP-a Srbije stotinjak domaćih i stranih novinara uvjerilo se u stanje u gradu.

Voda se već povukla iz većine naselja i trenutno je najviše službi angažovano na čišćenju i uspostavljanju bezbjednih uslova za život.

Ulazak u grad se i dalje strogo kontroliše od strane policije. Ulicama se kreće znatno veći broj ljudi, posebno pripadnika komunalnih, epidemioloških i spasilačkih službi. Veliki broj je kamiona i radnih mašina, ambulantnih vozila također.

Zbog sunčanog i toplog vremena u gradu se već uveliko vrše čišćenja i asanaciju terena. Raščišćavaju se poslovni objekti. Primijetno je da se u prvim akcijama nakon povlačenja vode angažovane i ekipe iz inostranstva. U grad pristiže humanitarna pomoć i dijeli se građanima koji su ostali u svojim domovima.

Sprečavanje epidemije i krađa

Pukovnik Žandarmerije Slavko Jevđović ocijenio je danas da je stanje sa poplavom u Obrenocu značajno bolje što se tiče vode na ulicama i da se uži centar grada tretira u smislu protvepidemijskih mjera te da se sve čini kako bi se vratili evakuisani građani.

On je rekao da se aktivno sprovode aktivnosti na sprečavanju epidemija u gradu.

"Sa veterinarskim službama, veterinarskom inspekcijom, raščišćava se uži centar grada“, rekao je Jevđović novinarima ispred hotela "Obrenovac" gdje je i sabirni centar Kriznog štaba.

Prema njegovim riječima i dalje postoje problemi u nižim naseljima gdje se voda i dalje zadržala.

"Koliko god da je situacija bila komplikovana za vrijeme poplava i sad je situacija komplikovana kako bi grad mogao da se dovede u red i bude bezbjedno mjesto za život", istakao je Jevđović koji je koordinator svih službi bezbjednosti u poplavljenom Obrenovcu.

On je pozvao građane da sarađuju sa svim organima vlasti kako ne bi došlo do narušavanja zdravlja stanovništva.

Komadandant Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije pukovnik policije Goran Dragojević je podsjetio da su specijalne jedinice angažovane u spasilačke akcije i rekao da trenutno rade na evakuaciji najugroženijeg dijela stanovništva i doturaju hrane i lijekova. 

Lopovi vrebaju

Kako je naveo "nažalost, ima ih na terotoriji Obrenovca i okolini. Koriste situaciju i probaju da uđu u trgovinske i ostale objekte i nešto ukradu". Sa istim zadatkom je angažovana i vojna policija.

Šef Kriznog štaba ispred Uprave za Veterinu Beograda Dušan Ljuština je izjavio da ekipe ove institucije vrše dezinfekciju objekata pošto se prethodno očiste mehanički otpad.

Ljuština je ocijenio da je kretanje užim gradskim jezgrom Obrenovca bezbjedno i da su sve vrste namirnica koje su zahvaćene vodom neupotrebljive i da se eliminišu odvoženjem u kafilerije. Prema njegovim riječima, više od dvjesto tona namirnica je upućeno u kafilerije.

"Moja preporuka bi bila da se građani ne vraćaju bez preke potrebe", poručio je Ljuština i naglasio da će odluku o slobodnom povratku građana donijeti MUP Srbije.

Termovizijska kamera u balonu, postavljena je iznad Obrenovca. Ona snima i danju i noću, a podiže se na visini od 100 metara i ima prečnik snimanja 10 km. Ova kamera registruje povlačenje vode, praćenje stanja objekata i imovine građana. 

Inače, termovizijske kamere omogućavaju da ljudsko oko sagleda ono što ne može da vidi, putem energije koju svako telo emituje, a kamera je registruje. Na osnovu rezultata snimanja ili posmatranja kroz objektiv kamere, registruje se infracrveno ili toplotno zračenje i najnižeg stepena.