Potpisan ugovor
6

U Novom Sadu gradnja 276 stambenih jedinica za izbjeglice iz BiH i Hrvatske

SRNA
Foto: Ilustracija Novi Sad/Pixabay.com
Foto: Ilustracija Novi Sad/Pixabay.com
U Novom Sadu danas je potpisan ugovor o izgradnji 276 stambenih jedinica na području ovog grada, koje su namijenjene izbjeglim osobama iz Hrvatske i BiH, a njegova ukupna vrijednost iznosi oko 6,4 miliona eura bez uračunatog PDV-a.

Iz državnog preduzeća "Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru" saopćeno je da je riječ o višeporodičnom stambenom objektu.

Ugovor je potpisan u okviru petog potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, kojim je planirana izgradnja ukupno 1.267 stambenih jedinica, od čega 270 stanova u beogradskom naselju Kamendin, čija je gradnja u toku.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, s ciljem obezbjeđivanja trajnog stambenog rješenja za najugroženije izbjegličke porodice u regionu.

Riječ je o stambenom zbrinjavanju izbjeglica koje su napustile ratom zahvaćena područja na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991-1995. godine, i utočište našle u Srbiji.

Pomenuti program predviđa pomoć kroz dodjelu bespovratnih paketa građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstava, izgradnju i kupovinu stanova, projektovanje i izgradnju montažnih kuća.

Program se sprovodi uz podršku međunarodne zajednice, uključujući EU, SAD, OEBS-a, Visokog komesarijata UN za izjeglice (UNHCR) i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB).

Ukupna vrijednosti procijenjenih troškova Programa je oko 584 miliona eura, od čega je EU, kao najveći donator, namijenila 230 miliona eura.

Ostali donatori su NJemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska.