Podgorica
0

U neredima povrijeđene 34 osobe

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje su 34 osobe povrijeđene u ponedjeljak u sukobima protestanata i policije, odmah nakon završetka protestnog skupa u Podgorici ispred crnogorskog parlamenta, kojeg su povodom odluke vlade Crne Gore o priznavanju nezavisnosti Kosova, organizovale političke stranke iz srpskog bloka.

Prema podacima podgoričkih elektronskih medija, do sada je 23 policajaca, tri novinara i više građana zatražilo pomoć ljekara.

Sukobi su počeli oko 20 sati, na kraju mitinga, kada je grupa protestanata probila zaštitnu ogradu i počela gađati kamenjem i bocama zgradu parlamenta i policajce koji su je osiguravali.

Tokom nemira centar Podgorice nadlijetao je policijski helikopter. Situacija u Podgorici je oko 21 sat stabilizirana.

Policija osigurava zgrade parlamenta, predsjednika Crne Gore i Vlade, a posebne postrojbe policije su potjerale manje skupine nasilnih prosvjednika.

Do nereda je došlo uprkos apelima na mir mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i čelnika srpskih stranaka.

Povodom odluke crnogorske vlade o priznavanju nezavisnosti Kosova, u Podgorici je u ponedjeljak navečer održan protestni skup koji su organizovale opozicijske stranke iz srpskog bloka u crnogorskom parlamentu.

Protest pod nazivom "Obraz je preči" održan je ispred zgrade Skupštine Crne Gore, uz jako osiguranje policije.

Pripadnici oporbe su izjavili da je odluka crnogorske vlade o priznanju nezavisnosti Kosova donijeta protivno volji većine građana Crne Gore i zatražili od premijera Mila Đukanovića da je povuče, a da predsjednik Filip Vujanović raspiše referendum kako bi se građani izjasnili o toj odluci.

Ukoliko vladajuća koalicija odbije ova dva zahtjeva, čulo se na skupu, zahtijevat će se od svih zastupnika crnogorskog parlamenta da vrate svoje mandate kako bi prisilili predsjednika Vujanovića da raspiše izvanredne parlamentarne izbore koji bi se održali do kraja ove godine.