Regija
0

U nastavku suđenja Glavašu svjedočili novinari ST-a

FENA
U nastavku suđenja prvooptuženom Branimiru Glavašu i ostalima za ratne zločine u Osijeku 1991., danas su pred zagrebačkim Županijskim sudom svjedočili bivši novinari Slobodnog tjednika (ST) Robert Pauletić i Dražen Rajković, u kojem je objavljen tekst po kojem je ubijeni civil Čedomir Vučković pokušao izvesti atentat na Branimira Glavaša.

Pauletić je rekao da on nije napisao tekst pod naslovom "Spriječen atentat na Branimira Glavaša", već da je glavnom uredniku tadašnjeg ST-a Marinku Božiću predao zabilješke nakon čega je Božić napisao tekst i potpisao njega.

Za bilješke koje je predao Božiću, Pauletić je rekao da ih je načinio usputno na temelju priče slovenskog fotoreportera Alojza Krivobrade Futija koji je radio za njih.

Fotoreporter im je rekao, kako je on čuo informaciju da je pokušan atentat na Glavaša, da ima fotografije i da je ubijeni bio naoružan.

Pauletić tvrdi da u tekstu pod kojim je potpisan nisu izmijenjene samo izjave u prvom licu jednine, dok je sve ostale izmjene očito napravio Božić, radi kojeg je, dodao je svjedok, zbog iskrivljivanja činjenica, laži i potpisivanja autora pod svoje montaže, kasnije napustio ST.

Svjedok je ustvrdio kako je gotovo siguran da Glavaš nije imao utjecaja na taj tekst jer bi se inače priča o pokušaju ubojstva pojavila i u drugim medijima koje je Glavš imao pod kontrolom.

Čedomir Vučković, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan je od srpskih civila ubijenih u dvorištu Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku zbog čega se tereti Glavaša.

Svjedok je rekao da su on i Dražen Rajković otišli u Osijek tražiti kontakte kako bi napravili reportažu iz opkoljenog Vukovara, a da nisu došli pisati o slučaju ubojstva.

U Osijeku su 20-ak minuta razgovarali s Glavašem o općenitom stanju na ratištu. Na pitanje tužiteljstva zašto baš s Glavašem, Rajković je rekao da je Glavaš bio otvoren prema novinarima.

Pauletić se na svjedočenju nije mogao prisjetiti je li Glavaš bio odjeven u civilnu ili vojnu odjeću, dok je Rajković kazao da je Glavaš imao maskirnu majicu.

Svjedoci su rekli da nisu otišli u Vukovar, što im je bila prvotna namjera, jer su u akciji HV-a, koja se u međuvremenu dogodila u Brijestu kod Osijeka, sakupili dovoljno materijala za reportažu.

U toj akciji, koja se opisuje u tekstu pod naslovom "Trojica na frontu smrti", glavnu riječ vodio je Josip Fehir, kazao je Pauletić dodavši da ne zna tko je bio zapovjednik.

Na pitanje tužiteljstva zašto se u tekstu koristio sintagmom "Glavaševa prištabska bojna", Pauletić je rekao da to nije bilo u vojnom smislu već da je Glavaš bio simbol obrane.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 23. lipnja.