Afera Vjetroelektrane
21

U Mostaru uhapšen poduzetnik iz BiH koji je u Hrvatskoj osumnjičen za davanje mita

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U jutrašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu u Mostaru uhapšeni su vlasnik firme Lager iz Posušja Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić.
Vlasti Republike Hrvatske traže njihovo izručenje zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo "davanje mita za trgovanje utjecajem" od početka prošle godine do kraja maja ove godine, piše Večernji list.

Njih dvojicu terete za nuđenje 45 hiljada eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja firmi CEMP pri dobijanju dozvola za vjetroelektranu Krš-Pađene koja se nalazi u Hrvatskoj.

Uhićene osobe se nalaze u prostorijama SIPA-e u Mostaru, gdje je u tijeku kriminalistička obrada. Doznaje se kako su zajedno s Bašićem i Stipićem i njihovi odvjetnici. Nakon ispitivanja će osumnjičeni biti predani u nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za njihovim izručenjem.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske sumnjiči 13 državnih zvaničnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane među kojima je prvoosumnjičena upravo smijenjana državna sekretarka u Ministarstvu uprave Josipa Rimac i to za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloupotrebe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem, te primanje mita.

Vlasnik firme Lager iz Posušja Milenko Bašić je ranije za Večernji list negirao bilo kakve nezakonite radnji u ovom projektu vjetroelektrane. U okviru Bašićeve firme Lager iz Posušja posluje i kompanija C.E.M.P. koja je bila investitor u sporni vjetropark Krš-Padene. Ova kompanija je uložila u vjetroelektranu 1,8 milijardi kuna, a HBOR joj je odobrio kredit u iznosu od 590 miliona kuna.