Slovenci tvrde
3

U mljekarama čije je mlijeko odbijeno u BiH nije otkriven aflatoksin

FENA
Prva kontrola mlijeka iz dviju slovenskih mljekara čije su pošiljke zaustavljene i odbijene u BiH, zbog navodno nedopuštene koncentracije aflatoksina, pokazala je negativan rezultat, objavila je u utorak uprava za sigurnost hrane slovenskog ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o pošiljkama mlijeka Ljubljanskih mlekarni i mlijeku zadruge Sloga iz Kranja, u kojima kontrolom slovenskih inspektora nije nađeno ništa sumnjivo. U BiH su međutim prilikom kontrole uvoza dvije njihove pošiljke bile zaustavljene i odbijene zbog povišene koncentracije aflatoksina.

Kako je na konferenciji za novinare u Ljubljani izjavila inspektorica Andreja Bizjak iz uprave za sigurnost hrane, sumnje koje su se u vezi sa slovenskim mlijekom pojavile u BiH dodatno će se ispitati. No, službena slovenska tijela od BiH neće tražiti uzorke zbog kojih su pošiljke odbijene niti opovrgavati nalaz na aflatoksin koji je za BiH testiranjem dobiven u laboratoriju u Beogradu, koji inače nije akreditiran za ispitivanje prisutnosti aflatoksina u mlijeku. To međutim mogu učiniti sami proizvođači čije je mlijeko odbijeno, dodala je inspektorica Andreja Bizjak.

Slovensko ministarstvo poljoprivrede uz to upozorava da je za sigurnost hrane u prvom redu odgovoran proizvođač, a mljekarama čije je mlijeko u BiH povučeno preporučuju da, unatoč do sada negativnim nalazima, izvode pooštrenu unutrašnju kontrolu i analize koncentracije aflatoksina u svojim proizvodima.