|

U martu inauguracija Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti

U martu inauguracija Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti
0
F
FENA
11.12.2011. u 16:07
16
komentara
0

dijeljenja
U martu inauguracija Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Konstituirajuća sjednica Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), kojom je predsjedavao akademik Mustafa Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održana je jučer u Sarajevu nakon osnivačke skupštine BANU-a od 9. juna, održane u Novom Pazaru, javila je agencija MINA.
Prihvaćeno je da akademik Šerbo Rastoder, prof. dr. Nijaz Duraković i prof. dr. Hasnija Muratagić-Tuna budu članovi, čime je dovršeno konstituiranje Senata od 11 članova.

Dogovoreno je da BANU u prvoj polovini marta iduće godine bude inauguriran u Sarajevu.

U radu jučerašnje osnivačke sjednice Senata sudjelovali su članovi ovog tijela: muftija Muamer Zukorlić, prof. dr. Ferid Muhić, predsjednik BANU-a, akademik Muhamed Filipović, akademik Ejup Ganić, prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Lamija Hadžiosmanović i prof. dr. Mevlud Dudić.

Nakon rasprave o strategiji nacionalnog i kulturnog razvoja Bošnjaka, usvojene su preporuke predsjedništvu Akademije za iduću godinu.

To podrazumijeva organiziranje više naučnih skupova: o liku i djelu rahmetli akademika Nedžada Ibrišimovića, jednog od osnivača Akademije, zatim skupa čiji će povod biti stogodišnjica balkanskih ratova (1912-2012.) te međunarodnog naučnog skupa o bosanskom jeziku.

Predsjedništvu je također preporučeno raspisivanje više natječaja: za izradu izvještaja o stanju nacije Bošnjaka, izradu mape kulturne baštine te nacionalnog kalendara Bošnjaka, kao i otpočinjanja izrade bosanske enciklopedije (enciklopedija bosnika).

Također je preporučeno da predsjedništvo Akademije angažira akademika Muhameda Filipovića da napiše "Manifeset Bošnjaka".
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...