Kolektivna ostavka komisije
0

U Makedoniji prekinut popis stanovništva

FENA
Državna popisna komisija u Makedononiji odlučila je da prekine sve aktivnosti u vezi s provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u zemlji.

Na sjednici u ponedjeljak navečer konstatovano je da nisu ispunjeni uslovi za dalje provođenje popisa i a popis ne može da rezultira relevantnim podacima, a komisija je podnijela kolektivnu ostavku. Primjedbe su da se tokom popisa neadekvatno primjenjuje metodologija utvrđena od Državnog zavoda za statistiku i usaglašena s Eurostatom, statističkm službom Evropske unije (EU), u dijelu koji se odnosi na korišćenje originalnih dokumenta za identifikaciju.

Nekoliko dana prije početka popisa, zbog nesporazuma ostavku je prvo podnio potpredsjednik Državne popisne komisije albanske nacionalnosti, a nakon njega i predsjednica Vesna Janevska, koja je upozorila na mogućnost da popis bude falsifikovan.

Ona je objasnila da članovi komisije albanske nacionalnosti insistiraju da se popisuju svi građani, a ne kako je zakonski utvrđeno, oni koji imaju stalno boravište u zemlji najmanje 13 mjeseci, i s originalnim dokumentima, a ne s fotokopijom.

Popis u Makedoniji, deveti po redu, počeo je 1.oktobra, a trebalo je da se zavši 15. oktobra.

Popis je prvobitno planiran u aprilu, ali je bio odgođen zbog održavanje predvremenih parlamentarnih izbora, prenose u utorak agencije.