Regija
8

U Makedoniji počinju razgovori o formiranju nove vlade

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Stranke iz makedonskog i albanskog političkog korpusa - VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju /DUI/, koje su pobijedile na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, počeće tokom naredne sedmice pregovore o formiranju nove vlade, izjavio je visoki funkcioner VMRO-DPMNE Antonio Milošoski.

Milošoski, koji je bivši makedonski ministar spoljnih poslova, naglasio je da VMRO-DPMNE ne planira da formira vladu po svaku cijenu, posebno po cijenu mijenjanja Ustava za uvođenje dvojezičnosti na tetirotiji cijele države, prenose makedonski mediji.

Visoki funkcioner VMRO-DPMNE i donedavni predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski smatra da će pregovori o vladi biti uspješni i da će od ponedjeljka, 23. januara početi rješavanje svih otvorenih pitanja.

Komentarišući platformu albanskih partija o uvođenju dvojezičnosti, Veljanovski je ocijenio da je riječ o dokumentu koji je izrađen u drugoj državi i, umjesto da pomogne, samo iskomplikovao situaciju.

Albanski ambasador u Skoplju Fatos Reka rekao je danas da njegova zemlja ima ustavnu obavezu da se brine o sunarodnicima koji žive van teritorije Albanije. "Nije riječ o miješanju u unutrašnje poslove Makedonije, već o konstultacijama sa političkim liderima Albanaca u Makedoniji", pojasnio je on.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki optužio je danas milijardera DŽordža Soroša da se preko nevladinih organizacija koje finansira miješa u unutrašnje stvari Makedonije.

On je za italijanski list "Verita" rekao da je Sorošev lobi finansirao makedonske nevladine organizacije sa oko pet miliona eura godišnje.

U Makedoniji su 11. decembra prošle godine održani prijevremeni parlamentarni izbori.