Nakon ubistva petorice muškaraca
6

U Makedoniji napeto, ali mirno

FENA
Foto: Beta
Foto: Beta
U skopskom naselju Radišani i dalje je napeto, nakon što su nađena tijela četvorice mladića i jednog sredovječnog muškarca iz tog mjesta, s prostrelnim ranama.

U znak protesta zbog nezapamćenog pokolja, građani su postavili barikade zahtijevajući hitno pronalaženja krivaca. Primjetno je i pojačano prisustvo policije.

Makedonski mediji su javili da će se danas obaviti sahrana petorice ubijenih, kao i da je skopska općine Butel današnji dan proglasila danom žalosti.

Zvanično, MUP je potvrdio da su tijela petorice ubijenih, u četvrtak oko 22:30, pronašli ribolovci u blizini vještačkog jezera kod sela Smiljkovci, prenio je Tanjug.

Na mjestu ubistva bilo je čahura, krvi, a na tijelima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinjak metara dalje.

Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski, koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje.

"U iščekivanju forenzičkih izvještaja, za sada ostaje nerazjašnjeno ko ih je ubio. Policija je privela 50 osoba, a građani očekuju da im se danas obrati policija s nekim konkretnijim informacijama. Svi apeliraju na uzdržanost kako se ne bi rasplamsali i tako krhki odnosi Makedonaca i Albanaca, posebno poslije špekulacija da su počinioci albanskog porijekla i da se radi o osveti zbog ubistva dvojice Albanaca od prije nekoliko mjeseci u Gostivaru, koje je ubio policajac zbog svađe u vezi s parking prostorom. U skopskoj općini gdje su živjeli ubijeni proglašen je dan žalosti. Sve puteve koji vode do mjesta zločina blokirala je policija“, kazao je za B92 iz Skoplja Darko Čekerovski.

Neki internetski portali objavili su više špekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloljetnu kćer.

Povodom ovog događaja sastao se i vrh makedonskog MUP-a u policijskoj stanici Gazi Baba.

Sastali su se i ambasador SAD-a u Makedoniji Pol Volers i lider albanske vladajuće stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Ali Ahmeti. U saopćenju stranke se navodi da su se složili da je neophodna temeljna istraga i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov pozvao je na uzdržanost i provođenje hitne istrage, a Petar Latinovski, gradonačelnik općine Butel, dijela Skoplja na području kojeg su se ubistva dogodila, pozvao je vlasti da pronađu počinioce "kako bi se izbjegla svaka vrsta špekulacija", javio je AP.

Na uzdržanost svih strana do okončanja istrage i izbjegavanje špekulacija i neosnovanih optužbi pozvala je i američka ambasada u Skoplju.

Skopska televizija "24 sata vijesti" javila je da je revoltirano stanovništvo napalo njenu novinarsku ekipu, razbilo im kameru i demolirala vozilo.

Pojedini mediji javljaju da su tokom protesta oštećena tri vozila i jedan gradski autobus, kao i da je kamenovano nekoliko kuća Albanaca koji žive u Radišanima, ali policija te informacije nije potvrdila.

Ministrica policije Gordana Jankulovski je apelirala na građane da ostanu mirni.

"Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najvjerovatnije bez ikakvog razloga, izgubilo život.

Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijama ne doprinosi daljnjem podgrijavanju tenzija", rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju.

MUP Makedonije formirao je Operativni štab čiji je zadatak da koordinira rad na rasvjetljavanju svirepog ubistva.

Brat nastradalog 45-godišnjaka za televiziju Kanal 5 izjavio je da im je nezvanično rečeno da su se mladići poznavali s ubicama i da je njegov brat ubijen da ne bi bio svjedok masakra.

Stanovnici okolnih sela su izjavili da su oko 20 sati čuli pucnjavu. Navodno, likvidirani su jedan po jedan.