{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Makedoniji crno-bijeli televizor još u modi

S
21.7.2011. u 10:46
0
30
U Makedoniji crno-bijeli televizor još u modi
0
U Makedoniji crno-bijeli televizor još u modi
Foto: Ilustracija
Mašina za pranje suđa, klima-uređaj, videokamera - aparati su koji su još luksuz za većinu makedonskih porodica, piše danas skopski list "Dnevnik".
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo petina porodica u Makedoniji posjeduje klima-uređaj, 20 posto mašinu za pranje suđa, videokameru - sedam posto, ali zato više od 80 posto posjeduje bar jedan mobilni telefon.

Nijedan kućni aparat ili drugu tehničku robu nema 0,1 posto porodica u Makedoniji, dok skoro sve porodice posjeduju električni šporet, bojler, frižider, mašinu za pranje veša, peglu, usisivač, televizor.

List navodi da su brojke nemilosrdne kada je riječ o aparatima ili tehnici koji su neophodni za svakodnevni život, a koji se u razvijenim zemljama uopšte ne smatraju luksuzom, pa tako u Makedoniji cd-player posjeduje 28,5 posto domaćinstava, hifi-muzički uređaj - 27 posto, a fotoaparat - 33,2 posto domaćinstava.

Analize pokazuju da makedonske porodice tri puta više preferiraju televiziju u odnosu na radio, pa televizor u boji ima 97,2 posto domaćinstava, dok radio-aparate posjeduje njih 34 posto.

Uprkos visokom procentu modernih televizora, neki građani još posjeduju crno-bijele televizore, a tih aparata može se naći u 2,2 posto domaćinstava.

U Makedoniji, iako se to smatra zastarjelom tehnologijom, 28,7 posto domaćinstava i danas gleda filmove na videorecorderu, a 32,7 posto sluša muziku na kasetofonu.

Pa ipak, makedonske porodice nisu tehnološki "zaostale" imajući u vidu da čak 81,9 posto posjeduje mobilni telefon, a više od polovine ima računar povezan na interent. Za razliku od visokog procenta mobilnih, fiksni telefon posjeduje 63,3 posto domaćinstava.

Kada je riječ o prevoznim sredstvima, više od polovine porodica u Makedoniji - 52,6 posto posjeduje putničko vozilo, trećina ima bicikl, a moped 7,3 posto.

Prema statistici, od 322.987 denera (5.300 eura), koliko u prosjeku godišnje na raspolaganju ima svaka porodica, svako domaćinstvo troši po 80 eura za kupovinu ili popravku kućnih aparata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: