{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Makedoniji crno-bijeli televizor još u modi

S
21.7.2011. u 10:46
0
30
U Makedoniji crno-bijeli televizor još u modi
0
U Makedoniji crno-bijeli televizor još u modi
Foto: Ilustracija
Mašina za pranje suđa, klima-uređaj, videokamera - aparati su koji su još luksuz za većinu makedonskih porodica, piše danas skopski list "Dnevnik".
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo petina porodica u Makedoniji posjeduje klima-uređaj, 20 posto mašinu za pranje suđa, videokameru - sedam posto, ali zato više od 80 posto posjeduje bar jedan mobilni telefon.

Nijedan kućni aparat ili drugu tehničku robu nema 0,1 posto porodica u Makedoniji, dok skoro sve porodice posjeduju električni šporet, bojler, frižider, mašinu za pranje veša, peglu, usisivač, televizor.

List navodi da su brojke nemilosrdne kada je riječ o aparatima ili tehnici koji su neophodni za svakodnevni život, a koji se u razvijenim zemljama uopšte ne smatraju luksuzom, pa tako u Makedoniji cd-player posjeduje 28,5 posto domaćinstava, hifi-muzički uređaj - 27 posto, a fotoaparat - 33,2 posto domaćinstava.

Analize pokazuju da makedonske porodice tri puta više preferiraju televiziju u odnosu na radio, pa televizor u boji ima 97,2 posto domaćinstava, dok radio-aparate posjeduje njih 34 posto.

Uprkos visokom procentu modernih televizora, neki građani još posjeduju crno-bijele televizore, a tih aparata može se naći u 2,2 posto domaćinstava.

U Makedoniji, iako se to smatra zastarjelom tehnologijom, 28,7 posto domaćinstava i danas gleda filmove na videorecorderu, a 32,7 posto sluša muziku na kasetofonu.

Pa ipak, makedonske porodice nisu tehnološki "zaostale" imajući u vidu da čak 81,9 posto posjeduje mobilni telefon, a više od polovine ima računar povezan na interent. Za razliku od visokog procenta mobilnih, fiksni telefon posjeduje 63,3 posto domaćinstava.

Kada je riječ o prevoznim sredstvima, više od polovine porodica u Makedoniji - 52,6 posto posjeduje putničko vozilo, trećina ima bicikl, a moped 7,3 posto.

Prema statistici, od 322.987 denera (5.300 eura), koliko u prosjeku godišnje na raspolaganju ima svaka porodica, svako domaćinstvo troši po 80 eura za kupovinu ili popravku kućnih aparata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: