U okviru misije nadzora
121

U Kosovskoj Mitrovici se srušila izviđačka bespilotna letjelica

N. O.
Bespilotna letjelica (mini-UAV) srušila se danas na privatnu kuću u Kosovskoj Mitrovici oko 14 sati, prenosi kosovski Telegrafi.com.

KFOR je potvrdio da dron pripada njima, te da se radi o taktičkoj izviđačkoj bespilotnoj letjelici izraelske proizvodnje Elbit Skylark 1a koja je korištena u rutinskoj operaciji nadzora.

Dodali su i da se letjelica srušila zbog kvara u dvorište kuće, kao i da niko nije povrijeđen.

"KFOR želi zahvaliti lokalnom stanovništvu na razumijevanju i saradnji te na trenutnom kontaktiranju kosovskih vlasti, omogućavajući hitno povlačenje drona i ublažavanje svih smetnji uzrokovanih incidentom. KFOR je već započeo istragu kako bi se utvrdio uzrok ovog incidenta", stoji u izjavi koju su dali za Telegrafi.com.

Vlasnik kuće u čije se dvorište srušio dron izjavio je da je prvo udario u balkon, a potom pao na zemlju.

Kako prenosi isti medij, tamošnji stručnjak za sigurnost, Fadil Kajtazi, govorio je o specifikacijama aviona te kazao da dron nije sličan onom koji se nedavno srušio u Hrvatskoj.

"Dron nije sličan onom koji je bačen u Hrvatskoj, ovo je taktički dron, leti do 40 kilometara od tačke na kojoj se nalazi operater, na visini do 4500 m. Ima električni motor s propelerom", pojasnio je na Facebooku.