Hrvatska
34

U Kninu otvoren Srpski kulturni centar, poručeno da Hrvati i Srbi slave različitosti

D. Be.
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic
Srpsko narodno vijeće (SNV) u subotu je u središtu Knina otvorilo Srpski kulturni centar Knin, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da se otvorio dom kulture, društvenih događanja, susreta ljudi koji imaju i trebaju puno toga podijeliti, a vrata će biti otvorena svima.

"Srbi trebaju ovaj prostor da bi mogli njegovati kulturne vrijednosti koje su za njih karakteristične, a istovremeno vrata ovoga centra bit će otvorena za sve druge moguće kulturne doprinose gradu, kako manjinskog tako i pripadnika većinskog naroda u ovome gradu i županiji Šibensko-kninskoj. Kao što srpska zajednica nije zatvorena zajednica, i ne bi htjela biti, tako ni ovaj centar neće biti zatvoren. Ova vrata će biti otvorena svima", poručio je Pupovac.

Istaknuo je da će tu otvorenost čuvati kako u pogledu njegovih programa tako i u pogledu duha koji će upravljati i vladati centrom i prostorom oko njega.

Potpredsjednica Vlade RH, Kninjanka Anja Šimpraga kaže da je posljednjih sedmica imala priliku prisustvovati otvorenju srpskih kulturnih centara širom Hrvatske, od Udbine do Slavonskog Broda, i napokon i u Kninu.

"Danas se mogu osvrnuti na to da smo kao zajednica i kao grad prošli dalek put od onih traumatičnih godina, 1991. i 1995., i danas smo tu, svi zajedno, Hrvati i Srbi, da slavimo različitost, suradnju i budućnost", poručila je Šimpraga.

Istaknula je da su obnavljajući ovu kuću, nekada ruševinu u starom dijelu grada, obnavljali s mišlju da će potaknuti i obnavljati odnose među ljudima i s idejom da će dati novi poticaj da se srpski glas u Kninu čuje, ali i da ta kuća djeluje i kao pružena ruka suradnje i prijateljstva prema svima drugima.

"Vjerujem da Knin s ovim kulturnim centrom može biti primjer svima u Hrvatskoj kako se s jedne strane čuvaju običaji i kultura, ali se grade i odnosi s većinskim narodom", poručila je Šimpraga.

Velikom broju pripadnika srpske zajednice Knina, kao i okolnih dalmatinskih općina obratio se i Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina, a na svečanom otvorenju bili su i Dragana Jeckov i Boris Milošević, zamjenici predsjednika SNV-a, te Marko Jelić, šibensko-kninski župan. Nastupio je ženski zbor Srpskog kulturnog centra Knin, a episkop dalmatinski Nikodim blagoslovio je novootvorene prostore, priopćio je SNV.

Knin je tokom rata bio centar tzv. "Republike Srpske Krajine", srpske paradržave na okupiranom području Hrvatske između 1991. i 1995. godine. Većinu teritorije je RSK je izgubila tokom hrvatskih vojnih operacija Bljesak i Oluja 1995. godine, a dio je vraćen Hrvatskoj prema Erdutskom sporazumu.