Skoplje
36

U incidentu u makedonskom parlamentu povrijeđeno osam osoba

Klix.ba
Prilikom upada demonstranata u makedonski parlament u Skoplju povrijeđeno je osam osoba, a među njima je lider SDSM-a Zoran Zaev, poslanik njegove stranke Damjan Mančevski te Ziadin Sela iz Saveza Albanaca.

Makedonski mediji javljaju da je u bolnicu Sveti Naum Ohridski primljeno sedam osoba sa povredama glave i jedna s povredom koljena. Glasnogovornica bolnice Jasminka Cabukovska je kazala da je samo jedna osoba hospitalizovana zbog potresa mozga.

SDSM Zorana Zaeva dogovorio je koaliciju s nekoliko albanskih partija s kojima je formirao većinu. Međutim, VMRO-DPMNE koji je na vlasti 15 godina odbija predati vlast.

Nova većina je sasvim legalno izabrala novog predsjednika Talata Xhaferieja nakon čega je VMRO napustio sjednicu i pozvao demonstrante da uđu u parlament. Sada tvrdi da izvršen državni udar i da građani štite poredak.

Ipak, čelnik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski putem Facebooka je pozvao na suzdržanost i smirivanje strasti.

"Nasilje nije rješenje, pozivam na smirivanje strasti i prisebnost. Ljudi ne trebaju nasjedati na provokacije onih koji zemlju žele gurnuti u dublju krizu kako bi zadovoljili svoje želje. VMRO-DPMNE će se suprotstaviti takvom djelovanju", napisao je Gruevski.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn putem Twittera je osudio događaj u parlamentu.

"Osuđujem napad na članove parlamenta u Skoplju. Nema mjesta za nasilje u parlamentu. Demokratija mora nastaviti svojim putem", napisao je Hahn.