Regija
0

U Hrvatsku stigle vakcine za pandemijsku gripu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvih 140 hiljada doza cjepiva za pandemijsku gripu u Hrvatsku je ušlo danas u 12:45 sati, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

Obzirom da svaku seriju cjepiva koja dođe u Hrvatsku Agencija za lijekove i medicinske proizvode dodatno pregledava te nakon toga daje odobrenje za puštanje u promet, u Ministarstvu očekuje da će ta procedura biti završena do četvrtka, nakon čega će cjepivo biti hitno distribuirano te će započeti cijepljenja u zavodima za javno zdravstvo.

Početak cijepljenja, koji je bio planiran krajem dvanaestog mjeseca, započet će već u petak 27. novembra, što je znatno ranije od predviđenog roka, napominju iz Ministarstva.

Cijepljenje u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite - opće/obiteljske medicine, počinje u ponedjeljak.

Cijepljenje će se obavljati dinamikom koju je donio "Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe", te će od petka, 27. novembra, cijepljenje započeti za vulnerabilne skupine, a to su: hronični plućni bolesnici među kojima su oni koji boluju od hronične opstruktivne bolesti i astme, trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca s komorbititetom od 6 mjeseci do 3 godine te zdravstveni radnici.

Daljnji uvoz cjepiva za pandemijsku gripu očekuje se tokom decembra.

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi poručuju kako će se u petak distribuirati i dodatnih 120.000 doza cjepiva za sezonsku gripu.