Regija
0

U Hrvatsku do petka ušlo oko 60.000 izbjeglica

FENA
Ranko Ostojić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ranko Ostojić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Hrvatsku je do petka prijepodne ušlo oko 60.000 izbjeglica, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, a kroz kamp u Opatovcu je tokom noći između četvrtka i petka prošlo oko 5000 ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić i pohvalio sve službe koje su angažirane na prihvatu izbjeglica u prihvatnom centru u Opatovcu i one na terenu.

Rekao je kako ne očekuje da se priljev izbjeglica smanji jer, kazao je, slobodno prolaze Grčkom, Makedonijom i Srbijom. Po njegovim riječima, tokom četvrtka u Hrvatsku je ušlo više od 8000 izbjeglica.

"Trudimo se činiti što možemo kako bi ovim ljudim olakšali boravak ovdje i kako bi se u prihvatnom centru zadržavali što kraće," izjavio je Ostojić.

"Noćas je bilo kiše, ali smo nastojali da ljudi što manje stoje na kiši. Nadam se da ćemo uspjeti držati taj tempo. Svi su umorni, ali svi daju svoj doprinos", kazao je Ostojić navodeći da je u prihvatnom centru noćas bilo angažirano 312 pripadnika raznih službi, najviše policajaca.

"Preko noći je kroz kamp prošlo oko 5000 ljudi. Ovdje dolaze izbjeglice iz Bapske, a one iz Tovarnika pokušavamo registrirati direktno na graničnom prijelazu s kojega ih upućujemo na voz i prema graničnim prijelazima prema Mađarskoj odnosno Botovu, a autobusi idu na Baranjsko Petrovo Selo", rekao je.

Ocijenio je kako se uvođenje narukvica kojima se obilježavaju izbjeglice pokazalo vrlo efikasnim i unijelo mir među ljudima. "Oni sada znaju da narukvica određene boje pokazujuje vrijeme dolaska u prihvatni centar. Zelena narukvica znači prioritet za žene i ranjive skupine", napomenuo je.

Na primjedbu novinara da je noćas bilo razdvajanja žena i djece od muškaraca, Ostojić je kazao kako se to dogodilo pri ulasku u centar jer su žene i djeca bili sklanjani od kiše, a po ulasku u centar porodice su ponovno spojene, kazao je.

Zdravstvena i druga skrb u prihvatnom centru dobro funkcioniraju, a od četvrtka je uveden poseban zdravstveni tretman za ranjive skupine, rekao je. "Imamo dovoljno zdravstvenih ekipa i ne opterećujemo zdravstvene ustanove u Vinkovcima i Vukovaru, već pokušavamo sve riješiti ovdje", kazao je Ostojić. Ponovio je kako se građani Hrvatske mogu osjećati sigurni.

Po njegovim riječima u zagrebačkom hotelu Porin u četvrtak je bila zbrinuta jedna, a danas se u hotelu nalaze četiri osobe.