Lična prijevozna sredstva
13

U Hrvatskoj uvedena nova pravila za električne romobile, kazne do 1.000 kuna

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danas su u Hrvatskoj na snagu stupile izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama, kojima se detaljnije pojašnjavaju obaveze vlasnika električnih romobila te definiraju kazne za kršenje saobraćajnih propisa.

Budući da se izmjenama zakona u prijevozna sredstva ubrajaju i električni romobili, definirani su kao "lična prijevozna sredstva", koja nemaju sjedećih mjesta, čija je maksimalna brzina 25 kilometara na sat te da ukoliko imaju električni motor, njegova snaga može biti samo do 0,6 kilovata.

Električni romobili smiju se kretati po biciklističkim stazama ili trakama, a ukoliko se kreću po površinama namijenjenim za kretanje pješaka, moraju prilagoditi brzinu.

Romobile je moguće voziti i na lokalnim i nerazvrstanim cestama samo ukoliko su takve ceste označene posebnim saobraćajnim znakom.

"Neće se moći voziti po prometnicama s više prometnih traka, za vozače koji to prekrše, kazna će biti 1.000 kuna. A od 500 do 1.000 kuna su kazne za prekršaje na prometnicama gdje je romobilima dozvoljeno prometovanje", rekao je za N1 Hrvatska Josip Maraija, voditelj Službe cestovnog prometa MUP-a.

Izmjenama zakona predviđeno je i da vozači romobila moraju nositi kacige. Ukoliko to ne učine, kazna je 300 kuna, a tokom vožnje ne smiju nositi slušalice na oba uha. Kazne u slučaju nesreće uzrokovane neprilagođenom brzinom su povećane sa 500 na 1.000 kuna.