Posljedice bi mogle biti kobne
0

U Hrvatskoj sve češće osvjetljuju avione laserom

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osvjetljavanje putničkih aviona laserskim zrakama tokom noćnih slijetanja i polijetanja posljednjih je godina u svijetu sve veći sigurnosni problem u zračnom saobraćaju.

Laserskim zrakama u kritičnim trenucima polijetanja i slijetanja može se privremeno zaslijepiti pilota, što može dovesti do teških posljedica, pa čak i pada aviona . Lasersko osvjetljavanje aviona učestalo je i u Hrvatskoj, piše Jutarnji.hr.

Tim povodom jučer se oglasila Agencija za civilno zrakoplovstvo Hrvatske, koja u svom saopćenju navodi da su se u "Hrvatskoj tokom posljednje dvije godine također zaredali slučajevi ugrožavanja sigurnosti zračnog saobraćaja zbog upotrebe laserskih zraka od strane pojedinaca ili grupa".

Kako piše Jutarnji, u tom je razdoblju 13 civilnih aviona tokom noćnih slijetanja i polijetanja bilo "napadnuto" laserskim zrakama. Od toga su u šest slučajeva meta laserskih zraka bili avioni Croatia Airlinesa. Jedan takav incident zabilježen je kod pulskog aerodroma, a ostali iznad Zagreba. Inače, u Hrvatskoj je u krugo od 18,5 kilometara od aerodroma zabranjeno lasersko zračenje.

Laserske zrake su opasne jer kad se odbiju od višeslojno staklo pilotske kabine, stvara se snažan bljesak koji istog trena može zaslijepiti pilote na nekoliko sekundi, pa čak i na nekoliko minuta. To može dovesti do situacije u kojoj pilot ne vidi upravljačku ploču ili pistu na koju treba sletjeti, naglašavaju naši sugovornici. Ako se takvo što dogodi u trenutku prilaza aviona pisti ili polijetanja, na visini od 15 do 20 metara pilot može izgubiti kontrolu nad avionom, što može završiti s dramatičnim posljedicama.