Regija
1

U Hrvatskoj stanje alarmantno, plavni val još nije stigao u BiH

Anadolija
Plavni val, koji je krenuo iz Slovenije i juče zahvatio i Hrvatsku, još uvijek nije stigao do teritorija Bosne i Hercegovine.

Stanje u Sloveniji se danas smiruje, dok je u Hrvatskoj i dalje alarmantno.

Rijeka Drava ima najveći vodostaj u posljednjih 1.000 godina, a niko ne može predvidjeti šta će se desiti ukoliko u Austriji i Sloveniji ponovo počne padatri kiša. U Sloveniji je, prema prvim procjenama stručnjaka, u poplavama oštećeno oko 2.200 objekata, a materijalna šteta samo u sjeveroistočnom dijelu zemlje, koju je većinom izazvao vodeni val na Dravi, iznosi desetak miliona eura. Vodena stihija oštetila je i ceste, mostove i druge objekte infrastrukture.

Prema riječima dežurnog u glavnom Centru obrane od poplava Hrvatske Dražena Budišića, sutra poslijepodne se na području Siska očekuje maksimalan vodostaj.

"Sretna je okolnost da rijeka, Kupa koja se ulijeva u Savu, nema značajniji protok, pa neće dodatno povećati vodostaj u Sisku", izjavio je Budišić za agenciju Anadolija. Međutim, vodni val Save, koji je s protokom od oko 3.000 kubnih metara u sekundi prošao jučer u 19 sati Zagrebom, danas ne izaziva neželjene posljednice nizvodno od Zagreba.

"Taj val se prati, sve ekipe su na terenu, kao i dežurne službe u Centru obrane od poplava. Danas se otvaraju i prometnice koje prelaze kanal Odre, a koje su bile zatvorene tokom jučerašnjeg dana", kaže Budišić.

Prema njegovim riječima, jutros u sedam sati je rijeka Rugvica dosegnula maksimalni vodostaj od 892 centimetra, a u devet sati i Dubrovčak od 797 centimetara.

"Vodostaji kroz Zagreb i uzvodno od Zagreba su u opadanju cijelo jutro i noć, tako da smo izašli iz redovnih mjera obrane od poplave. Nizvodno od Zagreba, tačnije od Zagreba do Siska, vodostaji su u opadanju, međutim, još su izuzetno visoki i još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave", kaže Budišić.

On je također dodao da se nizvodno od Zagreba još uvijek poduzimaju sve potrebne mjeres obzirom na visinu vodostaja.

"Trenutno nemamo dojava o tome da je bilo ljudskih žrtava ili izvanrednih situacija", dodao je Budišić.

Prema riječima pomoćnika ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samira Agića, nadležne institucije u BiH, posebno institucije entiteta i opština koje su u dodiru sa vodotocima iz sliva rijeke Save, poduzele su određene preventivne aktivnosti na smanjenju opasnosti od poplava.

"Za sada nemamo informacija o tako drastičnom porastu nivoa vode. Mislim da je najveća zabrinutost za područje Bosanskog Broda u BiH, odnosno Slavonskog Broda u Hrvatskoj, i tamo su nadležne lokalne institucije podigle stepen pripravnosti. Mislim da će ovaj plavni val nadležne institucije dočekati spremne tako da ne smatram da će biti većih opasnosti za građane BiH", rekao je Agić.