Vodostaji svih rijeka u porastu
74

U Hrvatskoj se očekuje veliki vodeni talas Save iz Slovenije

SRNA
Zbog obilne kiše i topljenja snijega u Hrvatskoj zabilježen je porast na gotovo svih vodotoka, a očekuje se i da će rijekom Savom doći veći vodeni talas iz Slovenije.

Iz Hrvatskih voda saopšteno je da su posebno porasli Sutla, Krapina, Česma, Ilova, Lonja, Kupa s pritokama.

Iz Slovenije je stiglo upozorenje da će u Hrvatsku doći veći vodeni talas rijeke Save, a očekuje se protok od 1.500 kubnih metara u sekundi.

Iz Hrvatskih voda upozoravaju na veliku zasićenost tla vodom, ali i činjenicu da su sve depresije pune, te ističu da je zog toga na pojedinim dijelovima naselja, kao što su Čazma i okolina Siska, ugrožen veći broj stambenih i privrednih objekata.

Redovne mjere odbrane od poplava već su na snazi za područje Karlovca, a predviđa se da će vodeni talas u Zagrebu biti na nivou redovnih mjera odbrane od poplava. Očekuje se da talas Save kroz Zagreb prođe sutra u jutarnjim časovima.

Velike količine kiše, koja bi do sutra trebalo prestati da pada, u većem dijelu Hrvatske, uzrokovale su poteškoće na putevima.

Neki putevi su zatvoreni zbog poplava, a iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje jer je većina kolovoza mokra i vlažna te je moguć nailazak na veće količine vode.