Operativna grupa
8

U Hrvatskoj osnovana "ZeBRa": U aktivnosti grupe uključena i SIPA, a evo šta im je zadatak

S. Š.
Foto: MUP Hrvatske
Foto: MUP Hrvatske
U prostorijama Uprave policije u Hrvatskoj danas je održana konferencija na kojoj je predstavljena operativna grupa kodnog naziva "ZeBRA".

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao i glavni direktor policije Nikola Milina, a detalje o osnivanju i radu operativne grupe iznijeli su pomoćnik generalnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, direktor slovenačke Uprave kriminalističke policije Damjan Petrič i čelnik Europolovog Centra za suzbijanje krijumčarenja migranata Seweryn Stop.

"Republika Hrvatska je u roku od nekoliko godina suočena sa migrantskim pritiskom, što za posljedicu ima krijumčarenje kao oblik organiziranog kriminala, a posebno je aktivna zapadnobalkanska ruta, koja prvenstveno ide preko Bosne i Hercegovine, odnosno preko Hrvatske do Slovenije i prema zemljama destinacije u zapadnoj Evropi", rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, dodajući da Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu u Evropskoj uniji, što predstavlja izazov za hrvatsku policiju koja se bori sa ilegalnim migracijama, odnosno krijumčarenjem migranata.

Podsjetio je i da Uprava kriminalističke policije već nekoliko godina provodi akciju "Koridor" koja djeluje na području Hrvatske i ima za cilj suzbijanje trgovine ljudima.

Najugroženija područja su Policijska uprava Ličko-senjska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka. U protekloj godini evidentirano je 1.612 počinitelja i 1.499 kaznenih djela ilegalnog ulaska, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugim državama članicama Evropske unije ili potpisnicama Schengenskog sporazuma, prema čl. 326. Krivičnog zakonika.

Republika Hrvatska, kao članica Evropske unije i Europola, aktivno učestvuje u radu prioriteta Europola i EMPACT-a, među kojima je i krijumčarenje migranata, u čemu Hrvatska daje izniman doprinos kroz svoje obavještajne podatke koji se svakodnevno šalju nakon provedenih kriminalističkih istraga i aktivnosti.

Ovaj oblik organizovanog kriminala ima izražen međunarodni karakter, a u cilju podizanja saradnje između država i institucija na viši nivo, uz pomoć Europola, odlučeno je da se osnuje Operativna grupa "ZeBRA", pod rukovodstvom Hrvatske, koja će također imati svoje sjedište. Republika Slovenija je suvođa operativne grupe, zemlja partner je Bosna i Hercegovina, a pridružila se i Savezna Republika Njemačka, a uskoro bi se trebala pridružiti i Rumunija.

Cilj operativne radne grupe je sprovođenje složenih krivičnih istraga kojima se razbijaju utvrđene kriminalne grupe koje djeluju u više zemalja, odnosno usmjeravanje ovakvih akcija ka visokovrijednim ciljevima - organizatorima zločinačkih udruženja.

Dodatnu vrijednost operativne radne grupe predstavlja činjenica da se zajedničkim radom prikupljaju brojni kriminalističko-obavještajni podaci, koji imaju vrijednost, ne samo za članove operativne grupe, već i za zemlje članice i sam Europol.

Nakon prikupljanja navedenih podataka, oni će putem SIENA kanala biti upućeni Europolu, ali i svim državama članicama Evropske unije, kako bi na osnovu njih mogli planirati svoje operativne aktivnosti. Uz policijsku saradnju, uključeni su EUROJUST i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, ali i druge zemlje.