Učestvovalo 130 osoba
29

U Hrvatskoj održana simulacija svadbe, cilj je relaksacija mjera

N. V.
(Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)
(Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)
U Zagrebu je sinoć održana simulacija svadbene svečanosti sa oko 130 učesnika, a u pitanju je drugi pilot projekt koji bi trebalo da bude pokazatelj da li je moguće relaksirati mjere.

Zabava je, kako bi simulacija bila što realnija, trajala do jutarnjih sati, a sve u saradnji sa Štabom civilne zaštite Hrvatske i Zavodom za javno zdravstvo. Jedina razlika je što nije bilo mlade i mladoženje, no svi ostali elementi su tu, poput benda koji uživo svira, DJ-a, gostiju.

Za razliku od prvog sličnog događaja koji je organizovan, na lažnoj svadbi bile su tri skupine ljudi - oni koji su dva puta vakcinisani, oni koji imaju negativan test i osobe koje su unutar šest mjeseci prebolovale koronavirus.

Prisutni će biti testirani za sedam dana od održavanja događaja, a cilj je uvidjeti da li će među njima biti širenja zaraze. Očekuje se da će Štab civilne zaštite objaviti rezultate testiranja.

Očekuje se povoljan ishog ovog projekta s nadom da će se Hrvatska vratiti novom normalnom te biti u mogućnosti da otvori turizam na ljeto, odnosno ugostiteljstvo i druge industrije.