Regija
0

U Hrvatskoj očekuju izručenje Dragana Paravinje toj zemlji

FENA
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
Glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić izjavio je kako bi Dragan Paravinja, optužen za pokušaj silovanja i teško ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić te pokušaj silovanja još jedne djevojke, u šibenskome pritvoru trebao čekati početak tog suđenja.

Šibenski Županijski sud, rekao je Ivić, očekuje da će ministarstvo BiH vjerojatno pristati na izručenje Paravinje, koji u Banjoj Luci u Kazneno-popravnome zavodu "Tunjice" služi zatvorsku kaznu od dvije godine i deset mjeseci zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine. Prilikom izručenja Hrvatskoj Paravinji će biti prekinuto izdržavanje kazne u BiH te će se u Šibeniku nastaviti postupak u slučaju nestale Antonije Bilić, objasnio je sudac Ivić.

Nakon dolaska u Hrvatsku Paravinji će biti produžen pritvor, a kako je podignuta optužnica, pritvor može trajati do tri godine, rekao je glasnogovornik šibenskoga Županijskog suda i dodao kako nema straha da će Paravinja pobjeći.

Nakon Paravinjina dolaska u šibenski zatvor, sutkinja u postupku Nives Nikolac morat će mu odrediti početak suđenja najkasnije u zakonskome roku od 15 dana, kada će biti sazvano prvo ročište na kojem se Paravinja treba očitovati o tome osjeća li se krivim za dva pokušaja silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić.

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je jučer kako mu je šibenski Županijski sud telefaksom poslao dopis i popratnu dokumentaciju kojom traži da podnese zahtjev za Paravinjino izručenje radi provedbe daljnjeg postupka na temelju pravomoćne optužnice šibenskoga Županijskoga državnog odvjetništva. To ministarstvo u priopćenju navodi da će ministar nakon zaprimanja izvornika spomenutog dopisa i popratne dokumentacije podnijeti zahtjev za privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj.

Paravinja je optužen da je silovao i ubio maloljetnu Antoniju Bilić 7. lipnja 2011., pošto ju je na mostu preko Čikole povezao kamionom. Njezino truplo nikada nije pronađeno.