Regija
0

U Hrvatskoj ipak nema virusa svinjske gripe

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
U Hrvatskoj nema zabilježenog potvrđenog slučaja oboljelog od nove gripe tipa A (H1N1), što je pokazao Referalni centar Svjetske zdravstvene organizacije u Londonu, rekao je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare hrvatski ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Pojasnio je da je hrvatskim stručnjacima bilo neobično što je nalaz iz Londona za hrvatskoga građanina, koji je došao iz Njemačke u Hrvatsku, bio pozitivan na svinjsku gripu jer su dva ranija nalaza napravljena u Hrvatskoj bila negativna.

Budući da je u Hrvatskoj završila sezona gripe tipa A, bez obzira na negativne nalaze mi smo poslali taj nalaz na kontrolu u Referalni centar u Londonu, kazao je Milinović, dodavši da su tokom dana dobili pozitivan nalaz i da su hrvatski stručnjaci izrazili iznenađenje što je nakon dva negativna testa došao pozitivan. Stoga su zatražili od londonskoga laboratorija provjeru, koja je pokazala da se ne radi o virusu H1N1.

Nakon dodatnih konzultacija i nakon što su kasnim popodnevnim satima ponovno provjeravarali naš uzorak, iz Referalnog centra su se ispričali, rekao je ministar, dodavši da je zatražio pismeno objašnjenje zašto je došlo do uzbunjivanja hrvatske javnosti. Najavio je i da će uputiti službeni protest Referalnom centru Svjetske zdravstvene organizacije.

Do zabune je došlo jer je u laboratoriju u Londonu došlo do tehničke kontaminacije dva nalaza, od kojih je jedan bio pozitivan, a drugi negativan, rekao je Milinović naglasivši kako u Hrvatskoj i nadalje nema oboljelih od nove gripe.

Ministar zdravstva Darko Milinović prethodno je danas izvijestio da je potvrđen prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj, istaknuvši da je pacijent izliječen nakon tri do četiri dana kućne njege. Milinović je rekao da je pacijent zaražen virusom nove gripe tipa A (H1N1) boravio u inozemstvu pa se pretpostavlja da je tamo zaražen, te da je Referalni centar Svjetske zdravstvene organizacije za influencu u Londonu potvrdio da je riječ o novoj gripi tipa A (H1N1).