Zadnje informacije
0

U Egiptu poginulo devet, povrijeđeno osam građana Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U jutrošnjoj teškoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu poginulo je devet, a povrijeđeno osam građana Srbije, izjavio je danas u Beogradu politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović.

Poginuli su takođe vozač autobusa i predstavnik agencije koja pruža usluge prevoza, kazao je politički direktor Ministarstva Stefanović iznoseći na vanrednoj konferenciji za novinare dosad raspoložive nezvanične informacije o nesreći koja se rano jutros dogodila na putu od egipatskog ljetovališta Hurgade ka Luksoru.

"Pratimo situaciju iz minuta u minut i trudimo se da u punoj koordinaciji i saradnji sa egipatskim vlastima u najkraćem mogućem roku dođemo do provjerenih, validnih informacija o broju, imenima i prezimenima i uzrastu nastradalih," naveo je Stefanović.

Većina povrijeđenih, od kojih su neki u životnoj opasnosti, prebačena je iz Hurgade u bolnicu u Kairu, rekao je Stefanović.

Stefanović je iznio da se pouzdano zna da se nesreća dogodila rano jutros, kada se autobus u kome su bili srpski turisti sudario sa šleperom, čiji je šofer i izazvao tragediju.

Stefanović je iznio i da je u autobusu u kojem su nastradali srpski turisti bilo djece, ali nije mogao da potvrdi da je neko dijete poginulo.

Stefanović se uime Ministarstva izvinio "porodicama građana što još nije u mogućnosti da pruži validne i provjerene i zvanične informacije o broju i imenima poginulih i povrijeđenih građana."

"Naša konzularna služba je agažovana 24 sata da bi pružila sve informacije neophodne građanima i veliki broj građana se javlja da bi saznali više informacija o nesreći," iznio je Stefanović.

Predstavnici ambasade Srbije su otputovali u Hurgadu kako bi građanima Srbije pružili svu neophodnu pomoć.

Ministarstvo spoljnih poslova je hitno uputilo specijalni konzularni tim koji će u narednim danima obaviti sve neophodne konzularne radnje kako bi povrijeđeni građani bili adekvatno zbrinuti, kao i da bi u što kraćem roku bio omogućen prenos tijela poginulih.

Prema dosad dostupnim informacijama svih 17 građana Srbije su bili u Egiptu preko novosadske agencije "Perla turs", rekao je Stefanović.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je preporučilo nacionalnom avio prevoziniku JAT da što prije obezbjedi prevoz u Egipat za porodice povrijeđenih i poginulih, javio je Tanjug.