Snježno nevrijeme i bura
0

U dijelovima Hrvatske paralisan saobraćaj

SRNA
Foto: Cropix
Foto: Cropix
Novi ledeni vazdušni talas, koji je proteklih dana stvorio probleme širom Evrope, došao je danas i do Hrvatske, gdje se snježna mećava izazvala saobraćajni kolaps, a nešto iza podne spustila do obale mora.

Pomorski saobraćaj u potpunoj je blokadi, a ništa bolje nije niti u auto saobraćaju, javili su hrvatski mediji.

Od sinoć je zatvorena Jadranska magistrala od Bakra prema Dalmaciji, a nešto poslije 13 sati djelimično je normaliziran promet preko mosta u Krki, međutim samo za putnička vozila.

Već gotovo 40 sati stoje kamioni na Grobničkom polju jer su za njih zatvoreni doslovni svi putni pravci.

U Gorskom kotaru visina snijega u pojedinim dijelovima prelazi 70 centimetara, a čistači snijega ne stižu očistiti sve lokalne puteve. Zbog visokih nanosa snijega zatvoren je izlaz autoceste u Vratima pa se Gorani uglavnom koriste starim putem prema Rijeci.

Zbog snijega koji pada u Lici, Gorskom kotaru, centralnoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te mjestimično u Dalmaciji, Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće, da odgode putovanja.

Snježno nevrijeme je stvorilo velike teškoće u autobuskom saobraćaju, dok se vazdušni saobraćaj odvija bez većih problema.

Autobusi na liniji Split - Zagreb polaze na vrijeme, ali su znatno redukovani, dok prema Rijeci nema polazaka cijeli dan.

Autobuski saobraćaj kasni i više sati pa je na autobusku stanicu u Zagrebu autobus iz Njemačke stigao nakon 13 sati, umjesto u devet, kako je bilo planirano. Linija iz Beograda kasnila dva sata, a na liniji Vinkovci - Split sat i četrdeset minuta.

Nagibni voz 521, koji je jutros krenuo iz Zagreba, u Gospiću je ostao u kvaru. Po putnike je iz Knina došla lokomotiva i putnički vagon kako bi putnike prevezla do Splita.

Zbog olujnih naleta bure, koji su zaprijetili dizanjem limenog krova, jutros je prekinuta nastava u riječkoj Osnovnoj školi "Kozala" i donesena je odluka o evakuaciji svih učenika.

Vatrogasci su potom skinuli 35 kvadrata krova i učvrstili odnosno osigurali grede krovne konstrukcije koja je bila popustila pod naletima bure.