Regija
0

U Crnoj Gori se vodi finansijska istraga protiv Keljmendija

FENA
Vrhovno državno tužilaštvo, u saradnji s policijom, ubrzo će okončati dvije finansijske istrage koje se vode protiv potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, njegovog sina Miloša i strine Mirjane, piše podgorički dnevnik Dan.

Dan navodi da se finansijska istraga vodi protiv biznismena Nasera Keljmendija i njegovih sinova Lirindona i Elvisa.

Pozivajući se na potvrde iz više izvora, Dan navodi da su to ujedno imena nekih od “krupnih riba” protiv kojih je vrhovna državna tužiteljica Ranka Čarapić nedavno najavila skori obračun.

“Tužilaštvo je pri kraju provjera porijekla imovine funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša, kao i njihovih najbližih srodnika, bliskih prijatelja i poslovnih saradnika. Specijalni tužilac vrši provjere da li se poklapaju podaci onoga što je porodica Marović zvanično prijavila i onoga za šta se špekulira da je u njihovom vlasništvu. U okviru tih provjera vrši se istraga i u nekoliko privatnih firmi koje se povezuju s njima, a rezultati se očekuju već sredinom augusta”, navodi list.

Istovremeno, crnogorska policija i tužilaštvo pokrenuli su finansijsku istragu o porijeklu imovine biznismena Nasera Keljmendija i njegovih sinova Lirindona i Elvisa, koju posjeduju u Podgorici i Ulcinju, piše Dan.

Radi se o tajnoj istrazi koja bi trebalo da bude završena narednih dana, a očekuje se da će nakon okončanja istražnih radnji biti podnesen i zahtjev za oduzimanje imovine Keljmendija, koja se procjenjuje na više desetaka miliona eura.

Predmet istrage su pokretnosti i nepokretnosti, a s provjerama se krenulo nakon što su sinovi Nasera Keljmendija osuđeni u Crnoj Gori zbog falsificiranja pasoša.

Ukoliko se utvrdi da je Keljmendi do imovine koju posjeduje u Crnoj Gori došao protuzakonito i izvršenjem krivičnih djela, kao i da je kupovinom nekretnina oprao novac, on bi, kako se navodi, mogao biti jedna od prvih takozvanih “krupnih riba” koja bi se našla pod udarom istražnih organa.