Prati se stanje
5

U Crnoj Gori 184 osobe pod nadzorom zbog koronavirusa

M. N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Institut za javno zdravlje Crne Gore saopćio je kako su 184 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog koronavirusa.

Prema riječima dr. Sanje Medenice, njihovo stanje se stalno prati i ove osobe se moraju dva puta dnevno javljati zdravstvenim ustanovama, piše portal RTCG. Za sada nije bilo pozitivnih pacijenata, a iz Instituta je rečeno da imaju dovoljno testova.

"Mi smo u posljednja dva mjeseca više puta imali sumnje na obolijevanje", navela je Medenica i dodala da su tada poduzete sve mjere.

U dva slučaja je izvršena dijagnostika i rezultati su bili negativni.

Medenica kaže i da je crnogorski zdravstveni sistem od pojave koronavirusa imao koordiniran i multisektorski odgovor.

Osobe koje dolaze iz zaraženih područja stavljaju se pod nadzor, što je, kako kaže Medenica, u skladu sa zakonom. Također, vrši se nadzor od samog ulaska putnika u Crnu Goru.

"U riziku su više stare osobe, osobe sa hroničnim bolestima i oni sa oslabljenim imunitetom. Maske se stavaljaju oboljelim osobama, zdrave osobe ne treba da stavljaju maske", navela je Medenica.

Zdravstveni nadzor do sad je obuhvatio oko 3.000 putnika u Crnoj Gori i bila su samo dva sumnjiva slučaja, za koje je utvrđeno da su negativni na novi korona virus.