U manastiru Rakovica
0

U četvrtak sahrana patrijarha Pavla

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Njegova svetost patrijarh srpski Pavle biće sahranjen u četvrtak, 19. novembra u manastiru Rakovica kod Beograda, odlučio je večeras Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Sinod je donio odluku o mjestu sahrane prema želji Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, javio je dopisnik Srne.

Na sjednici je formiran Odbor za sahranu koji će sutra odlučiti o detaljima sahrane.

U odboru su crkveni velikodostojnici i pet predstavnika države.

Sinod je imenovao mitropolit Amfilohija za čuvara patrijaraškog trona (mjestobljustitelja).

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve, Sveti arhijerejski sinod objavljuje patrijarhovu smrt i proglašava patrijarški tron upražnjenim.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da u slučaju da bude "upražnjen svetosavski tron", sva vlast prelazi na Sveti arhijerejski sinod, a Ustav predviđa i ustanovljenje čuvara patrijaraškog trona (mjestobljustitelja).

Uobičajeno je da žalost u Crkvi traje 40 dana i tada se služi četrdesetodnevni pomen, poslije kojeg može da bude obavljen izbor patrijarha.

U Sabornoj crkvi u Beogradu, gdje je izloženo tijelo patrijarha Pavla, služi se neprekidna molitva Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu, koji se upokojio jutros na Vojno-medicinskoj akademiji u 95. godini.

Prema pravoslavnom običaju, molitva se služi pred otvorenim kovčegom sa tijelom patrijarha Pavla.

Molitva će biti služena neprekidno, uključujući i svenoćno bdenje pored odra patrijarha srpskog Pavla u centralnom dijelu Sabornog hrama, gdje se vjernici opraštaju od Njegove svetosti.

lada Srbije proglasila je trodnevnu žalost na području Republike povodom smrti patrijarha srpskog Pavla.

Dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar.

Državnim zastavama spuštenim na pola koplja, minutom ćutanja i prilagođenim medijskim programima povodom trodnevne žalosti, biće odata pošta preminulom patrijarhu Pavlu.

Poglavar SPC preminuo je jutros u 10.45 u Vojno-medicinskoj akademiji, gdje se nalazio na liječenju od 13. novembra 2007. godine.