Regija
4

U centru Skoplja postavljen spomenik Titu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Skoplju je, povodom sedam decenija od održavanja Drugog zasedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), postavljen spomenik Josipu Brozu Titu.

Spomenik je postavljen ispred Gimnazije "Josip Broz Tito" u centru grada, a lider političke formacije "Titove lijeve snage" Slobodan Ugrinovski čestitao je prisutnima 29. novembar – poznatiji kao praznik Republike.

Ugrinovski je svojim sljedbenicima obećao da će se 2018. godine na vlast ponovo vratiti "radnička klasa, socijalna pravda i svi drugi ideali koji su izumrli zajedno sa bivšom državom".

Na današnji dan 1943. godine u Jajcu je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a na kome je donesena odluka o federalnom uređenju buduće socijalističke Jugoslavije.

U Makedoniji se rođendan Jugoslavije ne slavi od osamostaljenja, ali pristalice "Titovih lijevih snaga" svake godine obilježavaju taj praznik.

Delegacija ove političke formacije otputovala je u Jajce, gdje će sa Titovim sljedbenicima iz cijele bivše Jugoslavije proslaviti 29. novembar.