{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U centru Beograda jake policijske snage

S
10.10.2010. u 10:05
0
17
U centru Beograda jake policijske snage
0
U centru Beograda jake policijske snage
Foto: AP
Pod sloganom "Da šetamo zajedno" u Beogradu će danas biti održana Parada ponosa.
Jake policijske snage zaposjele su centar Beograda oko Predsjedništva Srbije i parka "Manjež" u kojem je za 10.00 sati najavljeno okupljanje učesnika Parade ponosa.

Predsjedništvo Srbije je ograđeno živim štitom specijalne policije opremljene za razbijanje demonstracija, a zatvoreni su i svi prilazi parku "Manjež" u koji se propuštaju samo učesnici parade i gosti sa specijalnim propusnicama.

Učesnici parade će, prema najavama organizatora, u 11.30 krenuti u šetnju ulicama Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom, a događaj će se završiti žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Ovaj skup, koji obezbjeđuje oko 5.000 policajaca, biće zatvoren tokom šetnje i na "žurci" u Studentskom kulturnom centru, tako da niko neće moći naknadno da se priključi paradi, a kritična mjesta u gradu biće pokrivena video nadzorom.

Ove godine Paradu su podržali najviši državni zvaničnici, predstavnici EU i UN, kao i mnoge NVO i udruženja građana, a učešće su najavile brojne javne ličnosti, među kojima je i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić.

Paradi se, međutim, protive brojne desničarske organizacije dok je na mreži "Facebook" bilo i poziva na nasilje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je najveći državni interes i interes policije da Parada ponosa prođe mirno, istakavši da će policija pružiti najveći mogući stepen obezbjeđenja.

Tužilaštvo i policija su apelovali na građane da se uzdrže od nereda, upozorivši da će svako narušavanje javnog reda i mira biti sankcionisano.

Paradu ponosa ove godine organizuje gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti "Kvirija", uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: