The Guardian
0

U Bruxellesu vlada panika zbog političkog sporazuma sa Srbijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dopisnik The Guardiana iz Bruxellesa ocenjuje u utorak da politički sporazum o liberalizaciji trgovine i olakšavanju građanima Srbije da putuju u Evropsku uniju, koji su vlade evropskih zemalja nakon višesatne debate ponudile Srbiji u ponedjeljak uvečer, predstavlja neuobičajeno direktno miješanje u balkansku politiku.

Većina članica Unije je željela da se s Beogradom potpiše sporazum kojim bi se Srbiji omogućilo da počne pregovore o članstvu u EU, ali su se Holanđani tome usprotivili insistirajući i dalje da glavni haški bjegunac Ratko Mladić prethodno mora biti izručen Haškom sudu (ICTY).

Do ponude o potpisivanju političkog sporazuma, nastavlja list, dolazi usljed strahovanja da bi ekstremni nacionalist Tomislav Nikolić mogao pobijediti prozapadno orijentiranog Borisa Tadića u drugom krugu predsjedničkih izbora, u nedjelju, samo nekoliko sedmica prije nego što, kako se očekuje, EU prizna nezavisnost Kosova.

U Bruxellesu vlada panika jer bi pobjeda Nikolića Srbiju mogla vratiti u nacionalizam i izolaciju, poput one iz perioda vladavine Slobodana Miloševića krajem devedesetih godina. Istovremeno bi Srbija mogla postati satelit Rusije i zbog Kosova doći u sukob sa Zapadom.

U potezu čiji je cilj da se utiče na birače ministar za pravdu EU-a Franco Frattini sutra stiže u Beograd kako bi najavio uvođenje viznih olakšica.

Guardian navodi i izjavu visokog predstavnika Unije za vanjsku politiku Javiera Solane kako Bruxelles želi građanima Srbije poslati jasnu poruku da je njihova budućnost u okviru Evropske unije.

Dnevnik Financial Times dodaje kako su šefovi diplomatija EU-a odlučili odgoditi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom usprkos zabrinutosti da bi taj potez mogao ići u prilog, kako navodi list, proruskom ultranacionalistu Tomislavu Nikoliću.

Ministri vanjskih poslova evropske dvadesetsedmorice potpisivanje toga sporazuma odgodili su na neodređeno vrijeme, i to nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji. Rasprava koja se u ponedjeljak vodila u Bruxellesu, piše dalje Financial Times, primjer je teških odluka s kojima je suočena Evropska unija.

Ona, naime, nastoji izbalansirati pozitivne poteze prema Srbiji i druge akcije koje Bruxelles smatra neophodnim, ali za koje Beograd u najboljem slučaju smatra da nisu od pomoći, a u najgorem da su potpuno neprihvatljivi.

Evropska unija se nada da će pridobiti Srbiju i smiriti nacionalizam nuđenjem srednjoročnih planova za njenu prosperitetnu i mirnu budućnost, koji će na kraju dovesti i do članstva u evropskoj porodici, zaključuje Financial Times.